субота, 09 лютого 2019 14:03

На скільки зростуть ціни цього року

На скільки зростуть ціни цього року
У 2019 році ціни зростуть на 6,3%. Фото: ТРЕК

У 2019 році ціни в Україні зростуть на 6,3% проти 9,8% у 2018-му.

Головними факторами зростання цін будуть підвищення тарифів і заробітних плат. Це збільшуватиме виробничі витрати бізнесу і стимулювати споживчий попит, йдеться в "Інфляційному звіті" НБУ.

У січні відбулося підвищення цін на централізоване опалення та гарячу воду основними виробниками теплової енергії. Також передбачається подальше зростання тарифів на газ для населення згідно з меморандумом з МВФ.

Основний внесок в інфляцію в поточному році зробить подорожчання тютюнової продукції, що оцінюється в 19% у зв'язку з оновленим графіком підвищення акцизів. У наступні роки темпи зростання цін на тютюн залишатимуться високими, хоч і уповільняться до 12%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У кого забиратимуть субсидію

Подорожчання алкогольної продукції прогнозується в межах 6-9% щорічно. Подальше щорічне зростання цін на паливо (бензин і дизельне паливо) оцінюється в 4-5%.

Проінфляційний вплив цих факторів буде поступово послаблюватися, і в 2020 році зростання цін уповільниться до 5%.

Зниження інфляції забезпечуватиме жорстка монетарна політика НБУ і стримана фіскальна політика уряду щодо значних обсягів планових погашень держборгу, обіцяє регулятор.

Підприємства тепло-, водопостачання та водовідведення поки що не застосовують нову Методику розподілу спожитих у будівлі комунальних послуг.

Зараз ви читаєте новину «На скільки зростуть ціни цього року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути