Грузин Едуард готує курячі і свинячі шашлики у столичному Гідропарку. За 200-грамову порцію просить 40 грн.
"Головне, щоб м'ясо було добре, без прожилок, тоді і шашлик м'ягенький вийде, - каже Едуард. - До порції шашлику безплатно наливаю майонез, кетчуп чи гірчицю, даю скибку хліба. Ще за 10 грн можна замовити картоплю фрі і салат з огірків і помідорів".
Перевертає шампури з курячими і свинячими шашликами. Запах від печеного м'яса чути навіть на платформі у метро.
"М'ясо купую на ринку. Раз на тиждень у п'ятницю один фермер привозить 10-12 кілограм свинини. Цього якраз вистачає на вихідні", - розповів чоловік.
Підприємець орендує у зоні відпочинку ятку 2 на 2 метра. Осторонь поставив шашличницю.
"Спочатку дрова носили з Гідропарку. Тут старих гілок купа. Але тепер міліція не дозволяє їх збирати. Мушу дрова купляти", - пояснює підприємець.
Хвалиться, що на 1 кг шашлику заробляє 200 грн. За кілограм сирого м'яса платить від 30 грн.
"Маю 170 гривень чистого навару. Баранину не беру, бо в Києві вона дуже дорога. Часто підсовують дуже жирне м'ясо. Такий шашлик потім важко продати. Мені і реклами не треба. Як шашличок починає пектися, то аромат такий стоїть, що біля шашличниці люди в чергу шикуються", - зазначив Едуард.
Повз його точку на великій швидкості проїжджає чорний Toyota Land Cruiser. Підіймає в повітря пісок. Лівим крилом мало не зачіпає шашличницю.
"Дивись куди їдеш! Тобі жити набридло? - кричить йому у слід грузин. - Тут торгувати не просто. Можуть гроші фальшиві підсунути. Та й бійки майже щодня бувають. Минулої суботи два хлопці через дівчину так побилися, що на асфальті кров була".
У луцькому парку імені Лесі Українки шашликами торгують четверо підприємців. Андрій Павлович біля своєї шашличниці поставив два пластикові столика і вісім стільців. Його син перевертає шашлик, дружина нарізує овочі і хліб.
"Для шашлику беру тільки свіжу свинину, - розказує Андрій Павлович. - У мене брат має фермерське господарство. Постачає мені м'якоть зі спини чи ошийок. Останній - жирнуватий, але то для шашлика добре, бо сало тане, а шашлик добре обсмажиться і все рівно лишиться соковитим. Кожне м'ясо любить свою приправу і процес маринування. Свинину мариную у вині або майонезі. Курятину просто засипає спеціями".
Приїжджає в парк робити шашлик тільки на свята і у вихідні. За день смажить по 5-7 кг м'яса, заробляє по 25 грн за 200-грамову порцію.
Коментарі
2