четвер, 30 квітня 2020 14:52

М'ясо й овочі знову подорожчали: експерти дивують цінами

М'ясо й овочі знову подорожчали: експерти дивують цінами
Через зростання попиту подорожчати можуть овочі борщового набору - морква, буряк, цибуля, картопля, а також яблука. Фото: pixabay.com/

В Україні за час карантину зросли ціни на м'ясо, картоплю та гречку. А найвищим попитом будуть користуватися овочі борщового набору та крупи. Цими спостереженнями поділилися в Національному науковому центрі "Інститут аграрної економіки".

"Зміни споживчих переваг відбудуться внаслідок значного зниження доходів через втрату роботи, заморожування заробітних плат, інфляцію та інші фактори, пов'язані з уведенням карантинних заходів", – говорить виданню "Сегодня" кандидат економічних наук Ярослав Навроцький.

М'ясо в Україні подорожчало. Якщо у квітні 2019 року середньомісячна ціна яловичини (гуляш) у роздрібній торгівлі становила 135,66 грн/кг, то в січні 2020 року вона підвищилася до 143,96 грн/кг (+6,1%). За чотири місяці поточного року гуляш подорожчав ще на 9,2% – до 157,22 грн/кг.

За словами Навроцького, перспективнішим у такій ситуації видається сектор птахівництва, бо м'ясо птиці поки що доступне українцям.

Однак через зростання попиту подорожчати можуть овочі борщового набору -морква, буряк, цибуля, картопля, а також яблука.

Вартість овочів уже змінилася. Наприклад, ціна на картоплю в супермаркетах зросла з 12,51 грн/кг у січні 2020 року до 15,26 грн/кг (+22%) у квітні. Але, враховуючи харчові властивості, тривалий термін зберігання і порівняно доступну ціну, попит на картоплю зберігатиметься, відзначають у науковому центрі.

Утім, там вважають, що знизиться попит на томати, огірки, ягоди і зелень, які зберігаються недовго.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Продавці за харчовою плівкою: в Україні запрацювали ринки

А от попит на різні види зерна та крупи залишиться високим – як прояв реакції українців на кризові ситуації. Якщо з лютого 2019 року до лютого 2020 року середньомісячна ціна гречки в торгових мережах зросла на 74,5% – з 17,30 грн/кг до 30,19 грн/кг, то тільки протягом березня-квітня цього року внаслідок ажіотажного попиту крупа подорожчала на 43,2% – до 43,22 грн/кг.

Навроцький вважає, що можуть постраждати сегменти молочної галузі, які виробляють дорогі сири та інші недешеві молочні продукти.

Галузь рослинництва розвиватиметься неоднорідно: знизиться попит на тропічні фрукти та овочі, горіхи та органічну продукцію. Зате збережеться інтерес до імбиру, лимона й часнику, які, на думку обивателів, підвищують імунітет.

"Після відкриття ринків збільшиться попит на продукцію місцевих виробників", - зазначає Навроцький.

Роботу продовольчих ринків дозволили з 1 травня 2020-го. Відповідне рішення Кабмін ухвалив на засіданні уряду, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Основною умовою роботи базарів є рішення відповідного територіального органу Держпродспоживслужби про дотримання протиепідемічних вимог.

Зараз ви читаєте новину «М'ясо й овочі знову подорожчали: експерти дивують цінами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути