середа, 26 квітня 2017 17:18

МВФ назвав причини збитковості Пенсійного фонду

МВФ назвав причини збитковості Пенсійного фонду
МВФ назвав причини збитковості пенсійного фонду Фото: РБК-Украина

Основні проблеми Пенсійного фонду України - низька ставка єдиного соціального внеску, мала кількість платників і значне заниження заробітної плати. Про це заявили у представництві Міжнародного валютного фонду в Україні.

"Після скорочення ставки єдиного соціального внеску майже вдвічі із січня 2016 року ставка пенсійних внесків перетворилася з однієї з найвищих в одну з найнижчих у Європі. Ключовим мотивом скорочення ставки єдиного соціального внеску було бажання зменшити порушення законодавства. Високий рівень ставки єдиного соціального внеску сприяв ухиленню від сплати податків. Він створював високе навантаження на отримувачів малих доходів.

Пенсійна система України створює мало стимулів для сплати внесків. І це друга проблема. Виходить один з найнижчих показників пенсійного забезпечення в Європі. Співвідношення одержувачів пенсій та платників пенсійних внесків становить 1:1. Частково це пояснюється радянською спадщиною. До здобуття Україною незалежності майже всі працівники були зайняті, тому були в стані накопичити достатню кількість років трудового стажу для отримання права на отримання пенсії", - повідомляє Укрінформ.

В Україні з 18 млн працездатного населення 16,4 млн зайнятих. З них тільки 12,3 млн сплачують єдиний соціальний внесок. Основна причина низького числа платників внесків - високий ступінь неофіційного працевлаштування.

Третя причина збитковості на думку фахівців МВФ - заниження розміру заробітної плати. Офіційні дані свідчать про високу концентрацію заробітної плати в розмірі нижче двох мінімальних заробітних плат. 2013 року частка працівників, офіційна заробітна плата яких нижче 1 і 2 мінімальної заробітної плати, становила близько 30% і 60% відповідно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МВФ погіршив прогноз щодо зростання ВВП в Україні

"Подвоєння мінімальної заробітної плати з 1 січня 2017 року продиктоване необхідністю узаконити деякі із цих неофіційних зарплат. Значне заниження заробітної плати також є ознакою слабкого стимулювання сплати пенсійних внесків", - вважають у МВФ.

Експерти вважають, що все пенсійне законодавство України слід консолідувати.

"Влада могла б розглянути можливість збільшення пенсійного оподаткування для заможних категорій громадян і підвищення ставок єдиного соціального внеску. Однак, з огляду на продовження політики уряду щодо зменшення загального податкового навантаження на економіку, варіанти для збільшення податків вважатимуться менш зручними. Щодо єдиного соціального внеску, існують широкі можливості для поліпшення дотримання вимог законодавства шляхом вирішення проблеми заниження заробітної плати і шляхом реформування спрощеного податкового режиму", - пишуть у дослідженні МВФ.

Підвищення ефективного пенсійного віку є критично важливим для продовження співпраці України і Міжнародного валютного фонду. Про це заявив директор європейського департаменту МВФ Пол Томсен.

Зараз ви читаєте новину «МВФ назвав причини збитковості Пенсійного фонду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути