четвер, 29 квітня 2021 17:43

Множать енергетичну реформу на нуль – наслідки звільнення голови Нафтогазу

Множать енергетичну реформу на нуль – наслідки звільнення голови Нафтогазу
Звільнення Коболєва - удар по енергетичному сектору - Михайло Гончар. Фото: Сергій Старостенко

Звільненням глави Нафтогазу Андрія Коболєва влада порушила одне з основних досягнень енергетичного сектору. Це створення незалежних наглядових рад, які і вирішують кадрове питання – призначають або звільняють голову правління. Уряд має лише затвердити це рішення. Звільнення є ударом по всьому сектору, говорить експерт з енергетичної безпеки Михайло Гончар.

Які наслідки матиме це рішення уряду?

Повертає нафтогазовий сектор у ручне керування. Тепер можна робити все, що завгодно. Лише пролобіювати через уряд відповідне рішення. Чи дати вказівку з Банкової. Керування з Офісу президента є абсолютно некомпетентне і нікчемне.

коли Росія готує новий спалах збройно агресії, починаються внутрішні розборки, схожі на гризню біля корита

Негативна реакція західних партнерів уже є. Звертають увагу, що реформу множать на нуль. Яка може бути довіра в цілому. Зараз, коли Росія готує новий спалах збройно агресії, починаються внутрішні розборки, схожі на гризню біля корита. То чому нам після цього мають зовні допомагати? Негативна реакція з боку США надійшла, від Єврокомісії також буде. Станемо слабші у протистоянні з Росією. Це буде проблемою для політичної надбудови, яка ініціювала ці рішення. Економічно ми прямих наслідків не відчуємо. Ціна на газ завтра не стане високою і не впаде різко. Це залежатиме від подальших дій влади. На Банковій хочуть вчергове зайнятися популізмом. Вони ж обіцяли дешевий газ і електроенергію, а виходить по-іншому. Тепер, мабуть, будуть змушувати нового керівника проводити більш соціальну політику. Але це буде фальшивка і обман.


Група Нафтогаз за 2020 рік отримала збиток у 19 мільярдів гривень внаслідок низького попиту та цін на газ, у 2019 році компанія отримала 2,6 млрд грн прибутку. Це називають формальною причиною звільнення.

Розмови про збитковість підприємства є лукавством. Вона пояснюється відсутністю платежів самому Нафтогазу з боку тих же газзбутів Фірташа. Прибуток 2019-го і збитки 2020-го не варто порівнювати - це вже різні компанії. З Нафтогазу вийняли газотранспортну систему і тепер вона незалежна. Доходи від транзиту газу через територію України у балансі Нафтогазу відсутні, а це була найбільша частина доходів. Найближчі часи покажуть на що здатен Вітренко. Раніше збирався продовжити активну позовну діяльність проти російського Газпрому. Критерій оцінки нового керівника – чи буде робити це надалі.

Приходьте, хлопці, повирішуємо всі питання. На цьому й закінчується боротьба з олігархатом


Звільнення Коболєва можна назвати певним сигналом для олігархів?

Офісу президента захотілось осідлати фінансові потоки Нафтогазу. А для олігархів це меседж – приходьте, хлопці, повирішуємо всі питання. На цьому й закінчується боротьба з олігархатом. На Банковій проявляється не нова культура – хтось із близького кола Зеленського має "кришувати" якийсь напрямок. Сергія Шефіра (перший помічник президента Зеленського, відповідає за організацію щоденної роботи глави держави. - Gazeta.ua) невипадково мас-медіа називали куратором Енергоатому. Бачимо результат. Можливо, зараз Єрмаку захотілось покерувати нафтогазовим сектором.

Які ще зміни можуть відбутися у компанії?

Не очікую радикальних, окрім кадрових зачисток. Але цими рухами зі звільненням може скористатись Росія, яка працюватиме не напряму з Вітренком, а через Банкову і "п'яту колону", щоби нав'язати Нафтогазу відновлення прямих закупівель від Газпрому. Мовляв, у 2019 році був пунктик у протоколі під час підписання Мінського договору з газових питань і передбачав таку можливість. Це теж буде індикатором напрямку діяльності нового очільника.

Юрій Вітренко – людина з галузі, компетентна і фахова. Не можна це призначення назвати непередбачуваним. Інша справа – якій місії погодився служити? Ця місія може бути абсолютно невдячною. Прийняв ті умови, які йому запропонували. Якщо не правовим способом прийшов, то так само можуть і прибрати після того, як "мавр зробить свою справу". Нафтогазовий сектор – це великі ресурсні і грошові потоки, номер один серед державних платників податків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський хотів забрати в Нафтогазу 50 млрд грн і пустити на "Велике будівництво"

Які досягнення Коболєва на посаді можете назвати? А які промахи?

Досягнення у Андрія Коболєва і Юрія Вітренка були тандемними. Це те, що у Стокгольмському арбітражі виграли справу проти Газпрому у розмірі 3 мільярдів доларів. До цього навіть жодна з європейських компаній не вигравала. По-друге, шостий рік від Газпрому Нафтогаз не імпортує жодного куба газу. Зробили корпоративну реформу Нафтогазу. Якби не ця реформа, знову був би програш. І в опалювальні сезони 2014 – 2018 років, коли усі хвилювалися, чи достатньо газу у сховищах, нічого апокаліптичного не трапилось. Із досягнень також реверсні постачання газу з території Польщі, Словаччини, Угорщини. Це успіхи корпоративної дипломатії - здобули підтримку Європейської комісії.
До промахів можна віднести невдачу із програмою 2020 – нарощування газовидобутку компанії Укргазвидобування, яка є частиною Нафтогазу. Передбачалося, що до 2020 року видобуток сягне 14,5 мільярдів кубометрів – 20 мільярдів. Це б дозволило вийти майже на нуль імпорту газу. Але багато залежало і від своєчасності прийняття законодавчих актів, нормативно-правових, від діяльності місцевих рад по виділенню ліцензійних ділянок. Тепер новому керівництву доведеться працювати з новою програмою видобутку до 2025 року.

29 квітня, тобто наступного дня, також призначили нового міністра енергетики. Ним став Герман Галущенко. Як оцінюєте його особу на посаді?

Це призначення показує рівень абсурду у державному управлінні. Перше, коли Кива стає кандидатом наук, а це - друге. Керування Галущенка Енергоатомом призвело до збитків. За логікою звільнення Коболєва – Галущенко також мав би піти. Це людина не з галузі. Виглядає на призначення "смотрящого".

28 квітня Кабінет міністрів повідомив про припинення повноважень голови правління Нафтогаз України – Андрія Коболєва. Замість нього компанію очолив Юрій Вітренко. Коболєв очолював Нафтогаз із березня 2014 року.

Після цього посли країн G7 застерегли Україну від політичного втручання в управлінні Нафтогазом.

"Ефективне управління держпідприємствами, вільне від політичного втручання, має вирішальне значення для конкурентоспроможності, процвітання і виконання міжнародних зобов'язань України", – заявили посли.

Зараз ви читаєте новину «Множать енергетичну реформу на нуль – наслідки звільнення голови Нафтогазу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути