Ексклюзиви
четвер, 24 березня 2011 09:19

Мін'юст: Зменшенню розміру соцвиплат Конституція не перешкоджає

Мін'юст: Зменшенню розміру соцвиплат Конституція не перешкоджає

Конституція не є перешкодою для зменшення розмірів соціальних виплат.

Про це на прес-конференції заявив керівник секретаріату Урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини Назар Кульчицький.

"Згідно з даними Міністерства соціальної політики, (заборгованість по соцвиплатах становить) десь в районі 130 млрд грн... Це сума, що не була доплачена від початку виплат, пільг, гарантій, доплат тощо. Абсолютно точно, що держава не може виплатити всі ці обіцянки, так само як вона не може не виплатити те, що вже було обіцяно і за чим є рішення суду сплатити кошти... Існує законопроект, поданий до Верховної Ради, який передбачає реструктуризацію такої заборгованості... Але однозначно, якщо не будуть переглянуті розміри виплат, то це (борги держави) не закінчиться ніколи... Незгодний, що не можна переглянути розмір виплат... Стаття 22 Конституції не допускає звуження прав, в той час як конкретний розмір пільги жодним чином не може захищатися жодною нормою Конституції... Ситуація наразі така: або ми чесно зізнаємося, що будемо виплачувати, скільки зможемо, або буде ситуація, як зараз, коли пообіцяли всім і все, але нікому не заплатили... Позиція Мін'юсту на сьогодні така, що не буде (Конституція перешкоджати перегляду розміру соцвиплат), але питання тлумачення Конституції за Конституційним судом України", - сказав Кульчицький.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр України Микола Азаров заявляв, що уряд в повному обсязі в автоматичному режимі, згідно з бюджетним розписом, виплачує соціальні зобов'язання держави перед населенням. Так, асигнування по захищених витратах державне казначейство відкрило ще 5 січня 2011 р. в сумі близько 11 млрд грн.

Крім того, Президент України Віктор Янукович заявляв, що кошти від адміністративної реформи, мають бути направлені у тому числі і на вирішення питань соціального захисту населення. За його словами, необхідно удосконалити систему державного управління і ті ресурси, які є в державі, сьогодні мають бути направлені на соціальний захист. Мова йде, зокрема, про виплату пенсій, соціальну допомогу для малозабезпечених верств населення.

Відзначимо, з початку 2011 р. до Вищого адміністративного суду України від Верховного суду України передано приблизно 11,3 тис. справ, пов'язаних з соціальними виплатами. Всього таких справ і касаційних скарг повинно поступити близько 20 тис., тоді як торік ВСУ передав ВАСУ приблизно 7 тис. справ. Враховуючи середньомісячне навантаження ухвалених судових рішень на одного суддю ВАСУ, кількість нерозглянутих на сьогодні справ і середньомісячне надходження справ у ВАСУ, розгляд всіх справ щодо соціальних виплат, які будуть передані з Верховного суду України, продовжиться близько двох років.

Зараз ви читаєте новину «Мін'юст: Зменшенню розміру соцвиплат Конституція не перешкоджає ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути