Ексклюзиви
понеділок, 21 січня 2013 16:04

Мінфін запропонував стягувати податок із власників дорогих автомобілів

Мінфін запропонував стягувати податок із власників дорогих автомобілів
Фото: obozrevatel.com

Міністерство фінансів запропонувало зобов'язати фізичних осіб платити щорічний податок на дорогі легкові автомобілі і мотоцикли, а також яхти та літаки.

Відповідна ініціатива міститься в проекті закону "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування багатства і предметів розкоші", розробленому Мінфіном і оприлюдненому на його сайті.

Йдеться, зокрема, про стягнення податку в розмірі 2% від оціночної вартості транспортного засобу не старше 5 років з власників легкових автомобілів з двигуном об'ємом понад 3,99 л і вартістю понад 450 розмірів мінімальних заробітних плат (МЗП, 1,147 тис. грн) і мотоциклів з об'ємом циліндра двигуна понад 995 куб. см вартістю понад 150 розмірів МЗП. При цьому для автомобілів і мотоциклів, експлуатованих від 3 до 5 років, застосовується понижуючий коефіцієнт 0,5 (тобто сума податку зменшується вдвічі).

У документі зазначається, що сума податку, розрахованого за цією ставкою і зменшена на суму документально підтверджених витрат на оціночну діяльність, не повинна бути меншою за суму податку, розрахованого за ставкою 20% МЗП за 100 куб. см об'єму циліндра двигуна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російський суд не захотів арештовувати рахунки "АероСвіту"

Разом з тим Мінфін пропонує в 2014 році базою оподаткування автомобілів і мотоциклів не старше 5 років вважати тільки об'єм циліндра двигуна.

Водночас, згідно з документом, з власників суден (яхт та інших плавзасобів для розваги і спорту) не старше 20 років з двигуном потужністю понад 75 кВт також пропонується стягувати податок у розмірі 2% оціночної вартості, а літаків і вертольотів, зареєстрованих у Держреєстрі цивільних повітряних суден України - 1%.

Податкові зобов'язання власники автомобілів, мотоциклів, яхт і повітряних суден будуть визначати самостійно у річній декларації про майновий стан і доходи.

Крім того, Мінфін пропонує стягувати з фізосіб одноразовий податок у розмірі 10% вартості при придбанні або ввезенні в Україну виробів з дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, дорогоцінного, напівдорогоцінного каміння; годин, мобільних телефонів і зброї вартістю понад 20 розмірів МЗП.

Аналогічним податком пропонується оподатковувати взуття, вироби з хутра, шкіри, килимові, швейні, текстильні та дерев'яні вироби, а також предмети мистецтва, колекціонування та антикваріату вартістю понад 30 розмірів МЗП.

Зараз ви читаєте новину «Мінфін запропонував стягувати податок із власників дорогих автомобілів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути