четвер, 17 січня 2013 06:30

Податок на нерухомість має враховувати цінність житла

Міністерство фінансів пропонує нараховувати податок на житлову нерухомість по загальній, а не житловій площі. Його запровадили 1 січня цього року. Ставка за 1 кв. м — 11,47 грн, або 1% мінімальної зарплати. Квартири до 120 кв. м і будинки до 250 кв. м не оподатковуватимуть.

— Це доволі м'який податок, навіть з урахуванням поправки Мінфіну. Він зачепить хіба що заможних людей. Українці середнього класу переважно не мають великої нерухомості, — вважає економіст Борис Кушнірук, 46 років. — Майже у кожній країні світу діє податок на майно. Він стосується всіх помешкань та всіх громадян. Для окремих категорій можуть існувати пільги.

У нас цей податок враховує тільки площу житла. Це не відображає реальність, бо цінність і значення кожного будинку різна. Збудували маєток із золота, а поряд стоїть дореволюційна дерев'яна будівля — це дві великі різниці.

Треба зважати й на доходи населення. Якщо людина живе тільки з присадибної ділянки, їй не буде з чого платити за помешкання. Її що, виселяти? Треба враховувати, у якій місцевості розташоване житло. Наприклад, сотка землі у Кончі-Заспі коштує 80 тисяч гривень. А за 50 кілометрів від міста вона в рази дешевша. Податок на майно повинен це теж передбачити.

Податок на нерухомість і на доходи фізичних осіб є головними зборами, що формують місцеві бюджети. У нашому випадку багато доходів до місцевих бюджетів не надійде. Зараз відпрацьовуватимуть механізм податку, звітності по ньому, обліку та контролю. Україна перебуває на початку запровадження нормального оподаткування майна.

Зараз ви читаєте новину «Податок на нерухомість має враховувати цінність житла». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути