вівторок, 13 червня 2017 19:38

Мінфін обіцяє знайти гроші на субсидії протягом місяця

Мінфін обіцяє знайти гроші на субсидії протягом місяця
У Мінфіні обіцяють знайти гроші на субсидії. Фото: "Наше місто"

До кінця парламентської сесії Міністерство фінансів подасть у Верховну Раду проект змін до Держбюджету на 2017 рік, який передбачає виділення додатково 15 млрд грн на оплату субсидій населення. Про це заявив заступник міністра фінансів Сергій Марченко в ході круглого столу "Субсидії і борги за газ" в кризовому Українському медіа-центрі.

"Ми в бюджеті на цей рік заклали суму 47 млрд грн. При формуванні бюджету 2017 року ті розрахунки попередніх років, які у нас були, показували, що цього має вистачити при збереженні кількості субсидиантов на рівні 2016 року. Опалювальний сезон розпочався, коли у нас вже були бюджетні показники. В кінці опалювального сезону стало зрозуміло, що цих коштів недостатньо. Зараз Міністерство фінансів за дорученням уряду готує проект змін до бюджету, в яких передбачаємо додаткові кошти для вирішення цієї критичної ситуації. На 1 січня кредиторська заборгованість у нас була 23 млрд грн, а на сьогодні це 33 млрд. На сьогодні передбачена сума в 15 млрд грн, якої достатньо, щоб закрити існуючу на сьогодні потреба... До закінчення цієї сесії є ще два пленарні тижні. На одній з них будуть винесені зміни до бюджету і передбачені додаткові кошти на програму субсидій", - заявив Сергій Марченко.

Заступник міністра фінансів уточнив, що на сьогодні для покриття субсидій населення з держбюджету вже виплачено 37 млрд грн.

Фінансовий директор "Київенерго" Тетяна Грязнова зазначила, що Київ вже повністю вичерпав кошти, передбачені на оплату субсидій жителів столиці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Несплати держбюджету за пільговиків залишили киян без гарячої води - Київенерго

"Станом на 1 червня 2017 року підписані і не профінансовані протоколи по пільгах і субсидіях всього в "Київенерго" 1 млрд 470 млн грн. Серед них заборгованість по пільгах і субсидіях за електроенергію для споживачів "Київенерго" безпосередньо і споживачів водоканалу, які оплачують нам борги за електроенергію, становить 207 млн грн. А заборгованість за теплову енергію, гаряче водопостачання та центральне опалення становить 1 млрд 262 млн грн. Це борг за п'ять місяців цього року. Борг на початок року, що мав Київ по пільгах і субсидіях, був погашений протягом цього періоду. На цьому бюджетні призначення на пільги та субсидії для Києва закінчилися. Станом на сьогодні рівень боргів за теплові пільги і субсидії становить 42% загальної заборгованості компанії "Київенерго" перед НАК "Нафтогаз України" за газ", - підкреслила Тетяна Грязнова.

Директор департаменту державної соціальної допомоги Міністерства соціальної політики Віталій Музиченко також повідомив, що передбачених бюджетом коштів для своєчасної оплати субсидій недостатньо.

"За результатами опалювального періоду 7,5 млн домогосподарств отримали пряму державну підтримку у вигляді житлових субсидій. Але зворотною стороною цього питання виявилися фінансові можливості забезпечити своєчасне фінансування. З позиції закінчення опалювального періоду ми абсолютно чітко можемо зрозуміти, що коштів, закладених в державний бюджет, на сьогодні недостатньо для того, щоб забезпечити своєчасне фінансування призначених субсидій. На сьогоднішній день є певна заборгованість", - підкреслив Віталія Музиченко.

Як повідомлялося, через борги "Київенерго" за газ та його транспортування, що виникли із-за неповних розрахунків за тепло і гаряче водопостачання, "Київтрансгаз" зупинив подачу газу на столичну ТЕЦ-6.

"Відключення київської ТЕЦ-6 від газу якраз і відбулося з причини зростання заборгованості", - зазначив член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

На думку експертів, уряду необхідно збільшити статтю держбюджету щодо фінансування субсидій, як мінімум, на 30 млрд грн.

2-5% людей не отримають субсидії на опалювальний сезон 2017-2018 років. Міністерство соціальної політики України в ході переоформлення проводить перевірку сімей-одержувачів державної допомоги.

Зараз ви читаєте новину «Мінфін обіцяє знайти гроші на субсидії протягом місяця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути