Ексклюзиви
четвер, 01 червня 2017 19:41

Несплати держбюджету за пільговиків залишили киян без гарячої води - Київенерго

Несплати держбюджету за пільговиків залишили киян без гарячої води - Київенерго
Назвали причину вимкнення гарячої води. Фото: ДТ

Затримки із фінансуванням пільг і субсидій з державного бюджету призвели до заборгованості Київенерго за спожитий газ. Про це під час спілкування з журналістами повідомила фінансовий директор компанії Тетяна Грязнова.

Саме тому від газопостачання відключили найбільшу ТЕЦ Києва, а жителі Оболоні, Троєщини, Райдужного та Лісового масивів залишилися без гарячої води.

"На столицю припадає чверть газу, який ТКЕ України купують у Нафтогаза для виробництва тепла. Основні борги формуються через затримки компенсації різниці в тарифах, фінансування пільг і субсидій з держбюджету. Держава накопичує борги перед тепловиками, накладає штрафні санкції на свої ж борги, заарештовує рахунки і списує з них усі кошти", - каже Грязнова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці платитимуть за опалення по-новому

За словами керівників компанії, гостру фінансову кризу відчувають підприємства з теплозабезпечення по всій країні. Так, за 2016 рік тепловий блок приніс Київенерго збиток у розмірі понад 1 млрд грн. Якщо в інших містах збитки теплопостачання лягають на місцеві бюджети, то в Києві місцева влада не дотує теплопостачання.

"Ми розраховуємо, що наступного тижня у нас відбудуться конструктивні переговори з владою. Приймемо низку дієвих рішень. До речі, серед наших боржників є і низка державних компаній: Мінекономрозвитку, Мінпаливенерго, торгово-промислова палата України та інші. Станом на перше травня борг сягнув 110 мільйонів гривень",- повідомили в Київнерго.

У компанії також нагадали, що заборгованість міста перед компанією становить 4,2 млрд грн. Крім того, Київенерго не може розпоряджатися власними грошима: отримані кошти від оплати послуг розподіляють на спецрахунки.

"Ціна на газ підвищена в 5 разів, а його вартість становить від 80 до 90 відсотків у структурі вартості 1 гігакалорії тепла. При цьому на господарські потреби підприємства йде лише 8 відсотків. Це приблизно 10 копійок з однієї гривні собівартості. Тому опалювальний сезон 2016-2017 року в Києві пройшов на межі можливостей. Сьогодні столиця зазнає труднощів з гарячим водопостачанням і через аварії, які виникають через зношеність тепломереж", - додала Грязнова.

30 травня Київтрансгаз припинив газопостачання ТЕЦ-6. Усього у зоні теплопостачання ТЭЦ-6 знаходиться 3 138 об'єктів, з них – 2 142 житлових будинків, 39 медичних закладів, 164 дитсадків та 670 відомств.

Зараз ви читаєте новину «Несплати держбюджету за пільговиків залишили киян без гарячої води - Київенерго». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути