Ексклюзиви
четвер, 10 березня 2011 17:01

Літр бензину А-95 уроздріб має коштувати від 10,08 грн - експерт

Літр бензину А-95 уроздріб має коштувати від 10,08 грн - експерт

Вартість бензину на АЗС Донеччини досягла 10,4 грн/л. В інших областях пальне теж дорожчає. З початку місяця на 40-50 коп./л. Бензин А-95 заливають по 9,25-9,4 грн/л.

Президент Об'єднання операторів ринку нафтопродуктів України Леонід Косянчук розповів Gazeta.ua про становище на ринку.

"Це все відкладене подорожчання. Воно мало відбуватись плавно, разом зі зростанням цін на нафту. З початку року вона подорожчала на 20%. Проте ціни на пальне стримували штучно на вимогу уряду. Це призвело до збитків автозаправних мереж на 146 мільйонів гривень. Тепер вони змушені підвищувати ціни, торгувати пальним за економічно обгрунтованою ціною, або ж припиняти продажі, щоб не торгувати собі у збиток", - пояснив Косянчук.

Собівартість 1 л бензину А-95 на українських нафтопереробних заводах нині становить 9,6 грн, дизпального - 8,7 грн. Імпортне пальне на 30 коп. дешевше. У роздрібну вартість вкладають доставку, зберігання, витрати на утримання АЗС. Це 40-50 коп на 1 л пального, підрахували в Об'єднанні операторів ринку нафтопродуктів. Отже для беззбиткової роботи АЗС 1 л бензину А-95 уроздріб має коштувати від 10,08 грн, а дизпального - 9,11.

"Оператори ринку не зацікавленні в накручуванні цін на пальне, як їх у тому звинувачує Мінпаливенерго. Вони вже відчувають падіння попиту. Після того, як ціна перетнула планку 9 гривень за літр, попит на бензин знизився на чверть. Хоч зазвичай на весну він зростає", - продовжив Косянчук.

"Мінпаливенерго, урядовці всю провину перекладають на трейдерів. Вишукують внутрішніх ворогів, щоб прикрити власну безпорадність. Намагаються маніпулювати, під власні забаганки підтасовують формули обрахунку цін. Хоч вже давно треба було створювати паливний стабілізаційний фонд. Щось на зразок резервного валютного фонду Нацбанку. Валюту скуповують, поки вона дешева, щоб потім погасити на піку попиту. Так само слід було робити й з пальним, поки воно було дешевим. Щоб згодом формувати низьку. Проте ідею стабілізаційного фонду так і не втілили в 2006-2007 роках", - додав він.

У Європі почали знижувати податкове навантаження на пальне у зв'язку з постійним здорожчанням нафти на світовому ринку, нагадав експерт.

"В Україні ж навпаки, збираються ввести податок на імпортне пальне. Щойно його введуть, літр бензину подорожчає ще на 1,30 гривні", - зазначив він.

Зараз ви читаєте новину «Літр бензину А-95 уроздріб має коштувати від 10,08 грн - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути