Ексклюзиви
понеділок, 25 травня 2020 17:38

Квоти на добрива посилять монополію Фірташа

Квоти на добрива посилять монополію Фірташа
Квотування фізичних об'ємів імпорту зміцнить монополію Group DF Дмитра Фірташа на ринку та підвищить ціни на добрива для сільгоспвиробників. Фото: Ботаничка.ru

Мінекономіки в особі Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі в терміновому порядку планує ввести обмеження на імпорт міндобрив до України з інших країн. Аграрії почали бити на сполох: квотування фізичних об'ємів імпорту зміцнить монополію Group DF Дмитра Фірташа на ринку та підвищить ціни на добрива для сільгоспвиробників.

Комісія пропонує ввести обмеження строком на 3 роки для азотних, азотно-фосфорних і комплексних трикомпонентних добрив, що імпортуються з Європейського Союзу, Білорусі, Узбекистану та інших країн. Обмеження європейського імпорту спровокує здорожчання продукції, її дефіцит, ручне управління ринком і корупцію.

Тарас Качка, заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, заявляє, що "втручання в ринок добрив буде мінімальним". Таке рішення захистить національного виробника і збалансує ринок мінеральних добрив. Але, на жаль, Качка не повідомляє, наскільки воно дестабілізує роботу агровиробників. Інтереси одного виробника-монополіста проти інтересів 40 тисяч фермерів.

Свою позицію відомство пояснює зростанням імпорту, який негативно позначається на роботі українських виробників добрив. Проте цифри говорять про протилежне. З початку року в Україні різко зросло виробництво міндобрив. За даними інформаційного агентства Інфоіндустрія, випуск усіх основних азотних добрив виріс на 77-87%. Така тенденція збереглася й у І-му кварталі 2020 року. Зростання обсягів виробництва аміаку склало 67%, добрив - понад 30%. Заводи групи компаній Дмитра Фірташа запустили виробничі ділянки, які простоювали не один рік, і працюють вони рентабельно: їх конкуренти з Європи, маючи ті ж ціни на газ, везуть до нас добрива, витрачаються на перевезення, імпортні мита (5-6%) і вважають при цьому український ринок дуже вигідним.

Добрива, що виробляються заводами Group DF, на внутрішньому ринку набагато дорожчі за експорті. Так, експортна тонна того ж карбаміду в середньому на 30% дешевше, ніж в Україні. Інколи ця різниця досягала 50%. Позбавлені альтернативи фермери переплачували роками. Ситуація змінилася в 2014 році після лібералізації ринку. До України зайшли імпортні добрива, а разом з ними — конкуренція й адекватне ціноутворення. Проте, схоже, що зараз систему вирішили відкотити назад і поставити інтереси монополіста Фірташа вище інтересів 40 тисяч фермерів.

Скандальну ініціативу Міжвідомчої комісії прокоментували всі, крім головного — голови комісії та за сумісництвом міністра економіки Ігоря Петрашка. Однак у цій ситуації мовчання красномовніше за будь-які заяви. До Кабміну Петрашко 7 років керував агрохолдингом і як ніхто розуміє наслідки від введення квот. Ще вчора він заявляв про всесторонню підтримку аграріїв із боку міністерства, Офісу президента та СНБО, а сьогодні — поставив під удар усю галузь на догоду монополії.

Намагаючись балансувати між ослабленою пандемією аграрною сферою і хімічними монополістами, Мінекономіки все помітніше крениться в бік останніх. Крениться настільки очевидно, що не залишає сумнівів у намірі. І доки воно не доведе зворотного, здається, Фірташ щедро набиває кишені чиновників у надії з лишком покрити витрати за рахунок фермерів.

Зараз ви читаєте новину «Квоти на добрива посилять монополію Фірташа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути