понеділок, 20 липня 2020 12:44

Купуємо більше, ніж продаємо: імпорт сиру збільшився втричі

Купуємо більше, ніж продаємо: імпорт сиру збільшився втричі
Щомісяця в країні продається близько 8 тис. т сирів. Фото: pixabay.com

У першому півріччі 2020-го українці купили майже 46 тис. т сичужних сирів. Імпорт становив 16,5 тис. т - 36% усіх продажів. Це майже втричі більше, ніж у відповідний період 2019 року.

Щомісяця в країні продається майже 8 тис. т сирів. З них імпортованих - понад 3 тис. т, тобто близько 35%. Виходить, що кожен 3-й українець купує європейський сир.

Із наведених цифр можна зробити висновки, що в 2-му півріччі частка імпортних сирів ще більше зросте, повідомляє Інфагро.

Натомість експорт сиру суттєво зменшився. За перше півріччя з України вивезли лише 1,8 тис. т. Раніше щомісяця вивозили по 5-6 тис. т сиру.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З відра молока варять кілограм сиру

Зростання імпорту сиру не заважає вітчизняним сироварам тримати високі ціни на свою продукцію. Пересічні кормові сири гуртом коштують не дешевше 150 грн/кг. Собівартість імпорту польської чи німецької Гауди становить не більш як 110 грн/кг, хороший німецький Емменталь - 170 грн/кг.

Українські експортери досі намагаються продавати російський сир на зовнішні ринки майже за ціною німецького Емменталя - майже 4500 USD/т. Через це експорт такий незначний.

2019 року Україна закупила 20,5 тис. т сирів. Це на 69% більше, ніж за аналогічний період 2018-го. Найбільше завезли сирів сорту чедер, гауда, едем, фета, камамбер, брі.

Зараз ви читаєте новину «Купуємо більше, ніж продаємо: імпорт сиру збільшився втричі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути