понеділок, 16 вересня 2024 13:31

Коли закінчиться війна: що уряд передбачив у проєкті бюджету

Коли закінчиться війна: що уряд передбачив у проєкті бюджету
Кабмін вніс до парламенту проєкт держбюджету на 2025 рік. Фото: slovoidilo.ua

При формуванні державного бюджету на 2025 рік уряд фактично відмовився від прогнозів щодо тривалості війни.

Однак, "ключовим ризиком макроекономічного середовища залишається продовження збройного вторгнення РФ та невизначеність щодо подальших сценаріїв розвитку війни". Про це йдеться у картці законопроєкту, опублікованого на сайті Верховної Ради.

Минулого року уряд вказував орієнтовні строки припинення бойових дій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уряд допускає збільшення бронювання від мобілізації - Шмигаль

У додатку до проєкту, зазначається, що ведення бойових дій є надзвичайно потужним джерелом ризиків та причиною руйнування економіки України.

За оцінкою Світового банку, станом на кінець 2023 року сукупні економічні, соціальні та інші грошові втрати становлять уже майже $499 млрд.

"Остаточної, навіть приблизної оцінки негативного впливу війни на економіку України наразі провести неможливо через невизначеність сценаріїв бойових дій як щодо їх термінів, так і інтенсивності, а, відтак, і наслідків", - йдеться в документі.

Серед основних викликів та ризиків в уряді вважають збільшення людських втрат та поглиблення демографічної кризи як унаслідок зростання міграції, так і депопуляції. А також додаткову втрату основного капіталу внаслідок продовження руйнування важливих виробничих та інфраструктурних об'єктів. Окрім того, викликом назвали зниження рівня конкурентоспроможності продукції та низьку інвестиційну привабливість країни у середньостроковій перспективі.

Кабінет міністрів 14 вересня вніс до Верховної Ради проєкт закону про державний бюджет на 2025 рік. Пріоритетом бюджету стала оборона.

Доходи бюджету очікуються на рівні двох трильйонів гривень, видатки - на рівні 3,6 трлн грн.Видатки на оборону зростуть щонайменше до 2,22 трлн грн.

Зараз ви читаєте новину «Коли закінчиться війна: що уряд передбачив у проєкті бюджету». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути