середа, 07 жовтня 2020 11:08

Коли українцям увімкнуть опалення

Коли українцям увімкнуть опалення
Незалежно від температури за вікном, опалення вмикали приблизно 15 жовтня. Фото: unsplash

Опалювальний сезон розпочнеться у жовтні, коли середньодобова температура повітря протягом 3 днів буде нижче +8°С.

Житлові будинки можуть під'єднати до централізованого опалення раніше, ніж об'єкти комунальної сфери, пише "Обозреватель".

Згідно із законодавством, соціальні об'єкти починають під'єднувати, якщо температура всередині будівлі не перевищує +16°С. Також тепло в батареях можна отримати за індивідуальними заявками.

Раніше опалення вмикали приблизно 15 жовтня, незалежно від температури за вікном. Виникали ситуації, коли квартири опалювали даремно, змушуючи українців провітрювати й платити за комуналку більше.

З 2019 року вирішили вмикати опалення, орієнтуючись не на календар, а на погоду. Якщо 3 доби поспіль середня температура буде менше +8°С, починають сезон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опалювальний сезон під загрозою: як бюджетно обігріти дім

У середньому українці віддають за опалення приблизно 70% витрат на комуналку. Тобто у листопаді, коли отримаємо платіжки за жовтень, доведеться витратити на енергоресурси значно більше.

Із жовтня почнеться подорожчання блакитного палива. Вартість опалення змінюватиметься щомісяця, залежно від ціни на газ.

Якщо у жовтні різниця буде незначна, то в грудні-лютому газ може підскочити у ціні від 5,8 до 7 грн за кубометр, розповідає представник Асоціації постачальників енергоресурсів Артем Компан. Пропорційно можуть злетіти ціни й на тепло.

У вересні Україна була готова до опалювального сезону на 90%. Запаси палива на ТЕС і ТЕЦ стабільно високі, повідомляє пресслужба Кабміну.

Зараз ви читаєте новину «Коли українцям увімкнуть опалення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути