вівторок, 06 жовтня 2020 13:48

Кількість мікрокредитів стрімко збільшується: чого остерігатись українцям

Кількість мікрокредитів стрімко збільшується: чого остерігатись українцям
Українці, які оформлюють позики, майже ніколи не звертають уваги на розмір відсотків та штраф за несвоєчасну сплату. Фото: unsplash

Попит на мікрокредити стрімко зростає. Якщо 2017 року українці взяли 21 млрд грн, то 2019 року - 70 млрд грн, що перевищує бюджет Києва.

Високі відсотки, криза через коронавірус та втрата роботи зробили погашення заборгованостей майже неможливими. Саме тому колектори постійно телефонують із погрозами не тільки самим боржникам, а і їхнім близьким та знайомим.

Українці, які оформлюють позики, майже ніколи не звертають уваги на розмір відсотків та штраф за несвоєчасну сплату, пише УНІАН.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Узяти мікрокредит: яких правил треба дотримуватися, щоб не втратити майна

За словами адвоката Дениса Ципіна, з юридичної точки зору, обмежити фінансові установи в нарахуванні відсотків неможливо.

"Ніхто не може заборонити мікрофінансовій компанії написати мільйон відсотків штрафів чи пені", - зазначив адвокат, підкресливши, що високі відсотки – це елемент психологічного впливу.

Оформити мікропозику можна в режимі онлайн, у зв'язку з чим шахраї можуть оформити кредит на людину навіть без її відома.

За словами експертів, основна проблема полягає в тому, що сфера мікрокредитів в Україні базується на великій кількості шпарин у законодавстві.

За словами економіста Ярослава Жаліла, у розвинених країнах світу відсотки за мікрокредитами чітко регулюються.

"Там усе чітко регулюється, регулюються відсотки, права обох сторін. В Україні людина, яка заборгувала, є безправною", - наголосив експерт.

Якщо позичальник не виконує зобов'язань по виплатах за мікрокредит, максимальна сума платежів зі штрафами та відсотками дорівнюватиме подвійній сумі кредиту. Обмеження сукупної суми платежів підтримали у Верховній Раді.

Зараз ви читаєте новину «Кількість мікрокредитів стрімко збільшується: чого остерігатись українцям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути