понеділок, 30 липня 2012 09:10

Кількість документів суворої звітності хочуть скоротити

Кількість документів суворої звітності хочуть скоротити
Виробництво бланків документів є витратним і підлягає ліцензуванню. Фото: liga.net

Уряд подав до парламенту два законопроекти N11035-11036, якими запропоновано виключити з 24 законів згадки про документи суворого обліку, звітності та фінансової звітності.

Це необхідно для "спрощення та здешевлення процедур, пов'язаних з реалізацією прав, свобод і обов'язків громадян", вважає міністр юстиції Олександр Лавринович, пише "Комерсант-Україна" в матеріалі "Менше строгості".

Його невдоволення викликає те, що виробництво бланків документів є витратним і підлягає ліцензуванню. При цьому витрати не гарантують сумірного захисту від протиправних посягань на права або власність кінцевого споживача.

Статус документів суворої звітності, зокрема, втратять торгові патенти, ліцензії на проведення господарської діяльності (включаючи операції з ядерними матеріалами, телекомунікаційні та фінансові послуги, користування радіочастотним ресурсом), сертифікати безпеки та якості продуктів харчування, свідоцтва про реєстрацію актів громадянського стану, про загальнообов'язкове соціальне страхування, квитки на транспортні перевезення, туристичні ваучери, квитанції про накладення штрафу про адміністративне порушення, акцизні марки, бланки протоколу перевірки технічного стану транспортного засобу, санітарно-епідеміологічні сертифікати, страхові поліси, у тому числі ОСАГО, свідоцтва платника єдиного податку, виписки з єдиного державного реєстру, бланки про примусове вилучення майна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гуртові ринки дали змогу знизити ціни на 6-12% - Мінагрополітики

У Мін'юсті не вказують, які документи суворої звітності збережуть спеціальний статус, але це можуть бути паспорти, військовий квиток та інші. Крім того, зі списку документів суворої звітності пропонується вилучити виборчі бюлетені, які використовуються на виборах президента України і народних депутатів.

За словами заступника глави комітету Верховної Ради з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва Ксенії Ляпіної, прийняття запропонованих законів не означає, що перераховані документи автоматично втратять статус строгої звітності:

"Перелік документів визначається постановою Кабміну. ??Інша справа, що, прийнявши такі зміни, Кабмін отримав більше маневру і тепер зможе сам вирішувати, які документи необхідно позбавляти статусу суворої звітності".

Зараз ви читаєте новину «Кількість документів суворої звітності хочуть скоротити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути