понеділок, 02 квітня 2012 20:29

Митницю позбавлять права накладати штрафи за помилки у документах

Митницю позбавлять права накладати штрафи за помилки у документах
У новому Митному кодексі введено поняття "помилки". Фото: obozrevatel.com

Згідно з новим Митним кодексом, до декларанта не застосовуватимуть штрафні санкції за помилки при оформленні документів.

Про це заявив один з розробників документа, економічний експерт Олег Шейко в ефірі "ЕРА FM".

"Нами введено нове поняття - "помилки". Це можливість не застосовувати штрафні санкції за ті ж граматичні помилки, за помилки, які не пов'язані із ухиленням від податкового навантаження або його зменшенням на імпортно-експортний товар", - сказав він.

За його словами, новий Митний кодекс також передбачає, що глибина контролю на митниці здійснюватиметься автоматизованою системою.

"На сьогодні є проблема з проведенням митного контролю, яка полягає в тому, що є залежність від персоналії інспектора, який вважає, що стовідсотково треба оглянути вантаж, який вже двічі оглядався. Глибина митного контролю має здійснюватися виключно за результатами роботи автоматизованої системи", - повідомив фахівець.

Крім того, розповів Шейко, уводиться система постаудиту.

"Якщо ми застосовуємо принципи пом'якшення або пропуску на пунктах внутрішньої митниці, то у держави має бути якась "дубинка" на майбутнє. Тобто якщо ти навіть щось провіз, то маєш знати, що тебе все одно прийдуть і перевірять. Процедури постаудиту будуть застосовуватись для звичайних осіб раз на рік, для операторів - раз на 30 місяців", - наголосив експерт.

Нагадаємо, Верховна Рада 13 березня ухвалила доопрацьований Митний кодекс, врахувавши пропозиції президента Віктора Януковича.

Голова Державної митної служби Ігор Калетник заявив, що документ набере чинності з 1 червня 2012 року.

Зараз ви читаєте новину «Митницю позбавлять права накладати штрафи за помилки у документах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути