Ексклюзиви
вівторок, 05 січня 2021 21:10

Катастрофічної ситуації на ринку праці немає: чи легко знайти роботу в Україні

Катастрофічної ситуації на ринку праці немає: чи легко знайти роботу в Україні
Дистанційна робота провокує проблеми зі здоров'ям. Фото: pexels.com

Найбільша кількість безробітних в Україні була зафіксована у квітні 2020 року. Але глобально ринок праці протягом минулого року не змінився, розповіла Gazeta.ua кар'єрна консультантка й експертка ринку праці Тетяна Пашкіна.

"Щороку в першому та четвертому кварталі, кількість безробітних більша, ніж у другому і третьому. Маємо велику кількість "сезонних" робіт і відповідно людей, які влітку та навесні йдуть працювати. А восени, коли все закінчується, стають на облік центру зайнятості," - пояснює експертка.

За даними Державного центру зайнятості, у грудні минулого року нараховували 408 тис безробітних. У листопаді було 399 тис.

"У лютому, до початку карантину, цей показник був на рівні 373 тис. Це означає, що масштаби кризи перебільшені. Якщо ми кажемо про відсоток безробіття, то в нас було і 9,6%, і 10%. Кількість вакансій дійсно зменшилась. Бо не працюють нормально сфера туризму, торгівлі, готельного господарства тощо", - розповідає Тетяна Пашкіна.

Глобально ринок праці в Україні протягом минулого року не змінився.

"Якщо казати про 10 професійних сфер, які були лідерами по кількості вакансій, то перша п'ятірка не змінилась взагалі. Це продажі, торгівля, промислове виробництво, адміністративний персонал, кур'єри, водії, офісний персонал. IT-сфера неабияк зросла. В листопаді 2020-го там кількість вакансій перевищувала кращі місяці 2018 і 2019 років", - говорить Тетяна Пашкіна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Куди найчастіше мігрують українські заробітчани

Важче стало знайти роботу студентам.

"Тому що кількість вакансій для бариста, барменів, офіціантів, мерчендайзерів й іншого персоналу, істотно зменшилась. Загалом зараз на підйомі логістика, бухгалтерська сфера. Постраждала сфера гостинності. Але в тих умовах, в яких вони зараз працюють, дуже добре, що взагалі є вакансії", - підкреслила експертка ринку праці.

Катастрофічної ситуації на ринку праці немає, за словами Тетяни Пашкіної.

"Була автоматична реакція економіки на коронакризу. Ми не вирівняємось до докризових показників, бо маємо сфери у яких ще діють обмеження. І допоки вірус не відступить остаточно, такі галузі як туризм, готельно-ресторанна справа, торгівля, у нас не поновляться в тих масштабах, які були. Якщо буде якийсь ріст, то тільки у тих сферах, що кризи не помітили. Багато роботодавців зберегли "докризову" зарплату для працівників. Ті, хто зменшили виплати, переважно зробили це досить обґрунтовано: якщо зменшилося навантаження, обсяг роботи", - підсумовує вона.

За прогнозом Тетяни Пашкіної, 2021 рік стане роком відновлення рівноваги на ринку праці.

"Сподіваюсь, що й надалі будуть затребуваними фахівці з продажів, продавці-консультанти, медики, фармацевти, інженери, будівельники" - додала експертка.

Головною зміною 2020-го є перехід багатьох професій в онлайн. Але ці зміни провокують серйозні проблеми.

"Не всі компанії були готові до цього. Для роботодавців викликом було переформатовати корпоративну культуру так, щоб люди відчували себе частиною команди в онлайні. По-друге, переосмислити відносини між керівництвом і працівником. Багато керівників зізнаються, що їхні управлінські якості впали. Коли люди працюють з дому, то постійно відволікаються, тривожаться через якісь дурниці. У декого починається професійне вигоряння. Особливо гостро цю проблему відчувають жінки, які вимушені виконувати дві-три ролі одночасно. Страждають від перевантаження. Так історично сталося, що дітьми вдома опікується мама, а не тато. Про хворих членів родини теж дбають переважно жінки. Тому викликом 2021 року може стати саме підвищення ефективності працівників, які працюють із дому", - наголошує Тетяна Пашкіна.

Дистанційна робота провокує проблеми зі здоров'ям.

"Гіпертонія, гастрит, виразка, астма, купа проблем з нервовою системою. Людина навіть не розуміє, що з нею відбувається. Через відсутність живого спілкування на роботі, люди не отримують достатньої підтримки. Професійно вигорають швидше", - підкреслює вона.

Після новорічних свят варто позитивно налаштовувати себе на робочі будні.

Зараз ви читаєте новину «Катастрофічної ситуації на ринку праці немає: чи легко знайти роботу в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути