середа, 04 листопада 2020 10:30

Касовий апарат вигадали на борту корабля

Касовий апарат вигадали на борту корабля
У Києві касові апарати з'явилися наприкінці XIX ст. Фото: unsplash

4 листопада 1879 року американець Джеймс Рітті запатентував перший касовий апарат. Він був власником кафе. Заклад не приносив доходу, бо працівники постійно крали виручку.

Під час відпочинку в Європі Джеймс Рітті звернув увагу на пристрій, який на борту корабля відлічував кожен оборот рухового валу. Він подумав, що схожий механізм міг би фіксувати кожну покупку в барі або кафе.

Удома, в американському місті Дейтон, Рітті разом із братом сконструював найпростіший касовий апарат. Кожну торгову операцію фіксували на диску. Пізніше з'явився спеціальний індикатор, що давав касирові та покупцеві можливість бачити вартість покупки.

У Києві касові апарати з'явилися наприкінці XIX ст. Нові технології привезли європейські торговці. Спочатку касові апарати працювали у великих ресторанах, але згодом їх почали використовувати в торгівлі. Механічні пристрої поступово змінювали на каси з електродвигуном.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Приватбанк почав випуск платіжних карток китайської системи UnionPay

Сучасний касовий апарат, або реєстратор розрахункових операцій, забезпечує попереднє програмування найменування і ціни товарів, облік їх кількості, друк розрахункових та інших звітних документів

У червні 2018-го уряд дозволив використовувати планшети, смартфони чи ноутбуки замість касових апаратів. Це дасть бізнесу змогузекономити близько 2 млрд грн на придбанні апаратів та щомісячній оплаті за їх використання.

Восени торік Верховна Рада хотіла зобов'язати дрібних підприємців, дохід яких перевищує 300 тис. грн, використовувати програмні реєстратори розрахункових операцій. Проте зміни відтермінували на рік.

Робота касира входить у топ-10 найпопулярніших вакансій України, за даними Work.ua. Середня зарплата - 9,5 тис. грн. Найзатребуванішими касири є в Києві. Загалом по Україні відкрито понад 1 тис. вакансій. Найвищі зарплати пропонують касирам пунктів обміну валют - 25 тис. грн.

Роботодавці готові наймати студентів, які навчаються на касирів, офіціантів, продавців-консультантів або кредитних експертів. У середньому працівники можуть отримати 7−10 тис. грн/міс. Офіціантам готові платити від 4 тис. до 17 тис. грн, продавцям-консультантам — від 10 до 15 тис. грн, касирам — від 4 до 12 тис. грн на місяць.

Зараз ви читаєте новину «Касовий апарат вигадали на борту корабля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути