четвер, 25 жовтня 2018 09:00

Кар'єра у сфері торгівлі: від продавця-консультанта до адміністратора магазину

Сфера торгівлі в Україні - одна з найщедріших на вакансії. Це підтверджують дані онлайн-сервісу OLX Робота, де в категорії "Роздрібна торгівля" зосереджена найбільша кількість актуальних пропозицій. Чому попит на продавців такий високий і які перспективи кар'єрного зростання у фахівців торгівлі - розбиралася редакція Gazeta.ua.

 

"Після декрету шукала роботу продавцем - за спеціальністю бухгалтера нікуди не брали"

Наталія Дядечко з Вінниці 15 років працює продавцем косметики. У сферу торгівлі потрапила випадково, коли намагалась знайти роботу після декрету за фахом бухгалтера, та пошуки були невдалими.

"У місті якраз відкрився новий торговий центр. Подумала, що непогано було б там працювати. Заходила у кожен магазин і запитувала, чи є вакансія продавця. Власниця магазину косметики привела до вітрини. Показувала косметичні засоби, питала, чи знаю що це і для чого використовують. Я трохи косметикою цікавилась, на більшість питань відповіла. Так отримала роботу", - каже Наталія Дядечко.

Зараз жінка прокидається о 6 ранку, щоб встигнути зробити макіяж.

"Це займає не менше години. Маю на роботі виглядати бездоганно - щодня роблю новий макіяж, орієнтуюсь у модних тенденціях. Восени додаю багато золотих, коричневих та фіолетових відтінків. Влітку - рожеві, бежеві та світлі відтінки з теплою ноткою", - з захопленням додає жінка, розповідаючи про свою професію.

Перед тим, як розпочати роботу на новому місці, Наталії запропонували пройти тримісячні курси для того, щоб вивчити, яка є косметика, як її правильно використовувати та презентувати клієнту.

Зазвичай нових працівників відправляють на додаткове навчання для максимального занурення у професію

Елементи торгівлі є у кожному бізнесі, і з роками їх кількість тільки зростає. Тому продавці очолюють рейтинги затребуваних професій. Легка на перший погляд спеціальність вимагає особливої витримки та постійного навчання, до чого не всі готові.

"Знайти продавців косметики дуже складно. Більшість не розбираються у ній і не хочуть вчитися. Кожен бренд проводить навчання. Там дають пробну продукцію, вчать користуватися", - розповідає власниця столичного магазину "Пудра" Світлана Гринюк. "Щоб потрапити на роботу в фірмовий магазин, інколи потрібно скласти екзамен на знання асортименту", - додає вона.

 

Дохід продавця, не зважаючи на те, працює він на ринку чи в інтернет-магазині, залежить від його вміння розуміти клієнта та активної позиції. За даними платформи OLX Робота, середня зарплата (ставка) продавця в Україні у 2018 році становила 4 952 грн. У порівнянні з минулим роком - це на 25% більше. Крім зарплати, роботодавці зазвичай пропонують продавцям певний відсоток від продажів, що допомагає стимулювати персонал ефективніше виконувати свою роботу.

Наталія розповідає, що має ставку 8 тисяч гривень та відсоток від продажів. У певні періоди, зокрема напередодні свят, зростає кількість покупок, і такі бонуси можуть скласти до 100% від ставки.

"Максимальний дохід продавця у нашому магазині може скласти 22 000 гривень. Отримуєш підвищення - збільшується зарплата. Розпочинають з позиції продавець-консультант, а далі можна стати керівником відділу та адміністратором магазину", - зауважує власниця магазину "Пудра" Світлана Гринюк із Києва.

За словами продавця Наталії Дядечко, у кожному магазині своя специфіка роботи.

"Торік пропонували перейти на ювелірні вироби. Відпрацювала там день, зрозуміла - не моє. Зовсім інша специфіка. Продавець звикає до товару і певного образу життя. Вирішальним стало те, що директор магазину забороняв фарбуватися", - підсумувала вона.

Головна задача продавця - стати посередником між товаром та покупцем. До його обов'язків також може входити приймання та облік товарів, догляд за торговельною площею, ведення звітності, документації та інше.

Тим, хто претендує на цю позицію, знання психології, технологій продажів й досвід роботи у програмах бухгалтерського обліку у тому чи іншому випадку знадобляться

"Коли продавець приходить на роботу, то відразу починає розбирати нову косметику, яка надійшла. Переглядає залишки та складає список замовлень", - розказує Наталія. Але трапляються й специфічні обов'язки. "Продавець щодня читає про нові продукти косметичних брендів. За місяць власниця магазину привозить десь 80 тестерів косметики, які я маю випробувати на собі. За це отримую екземпляр у подарунок. Не все якісне і не все підходить, буває й алергія. Тоді відмовляємось від бренду, щоб не нашкодити клієнтам", - говорить продавчиня.

Серед особистих якостей, яких потребує ця професія, Наталія в першу чергу називає стресостійкість. "Найважливіша риса для продавця - міцні нерви. Адже конфліктні ситуації, непорозуміння можуть часом виникати у магазинах. Найважче працювати перед Новим роком. Тоді всім треба швидко і багато. Буває, що робочий день триває по 14 годин", - ділиться Наталія Дядечко. "Коли клієнт виводить із себе, я рахую слоненят і посміхаюся", - додає продавчиня. У вакансіях на платформі OLX роботодавці зазначають, що також зацікавлені у комунікабельних, відповідальних та ввічливих працівниках з грамотною усною мовою та бажанням вчитись.

"Робота продавцем часто стає стартом для власного бізнесу"

"За роки роботи спеціаліст вивчає асортимент та може скласти найоптимальніше наповнення магазину. Маючи такий досвід у торгівлі, пройшовши етап від продавця-консультанта до керівника відділу, відкриття свого власного магазину стає логічним продовженням кар'єрного зростання" - підсумовує Наталія.

Зараз ви читаєте новину «Кар'єра у сфері торгівлі: від продавця-консультанта до адміністратора магазину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути