Українці почали масово замовляти їжу через інтернет. Обсяг українського ринку доставки їжі з ресторанів сягає $230 млн у рік. За останній рік попит на замовлення додому зріс більш ніж на 35%, розповів UBR.ua співзасновник компанії з автоматизації кафе, ресторанів і магазинів POSTER Родіон Ерошек.
Підтверджують цей тренд і дані "Яндекс.Україна". Цього року лише за місяць "доставку їжі" в мережі шукали понад 16 тис. українців, тоді як 2016-го даний показник був на рівні 10-11 тис. запитів, а 2015-го і того менше - 6,5 тис. запитів.
Сплеск популярності доставки експерти пояснюють просто – в кризу українцям доводиться більше працювати і відвідувати кафе або готувати їжу вдома ніколи. У мережі можна знайти страви дешевші за ресторанні.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Борщовий набір "космічно" подорожчав
"Готову їжу замовляють приблизно 16 процентів українських користувачів інтернету. Зараз ця категорія входить у топ-15 товарів, які купують в інтернеті. Водночас близько 13 процентів українців хотіли б замовляти їжу додому, але не мають такої можливості. В більшості це жителі регіонів, де сервіс доставки недостатньо розвинений і зарплати на нижчі, ніж у містах-мільйонниках", - каже керівник проекту Ukrainian E-commerceExpert Ірина Холод.
Класичними для замовлень додому або в офіс є піци і суші. Набирають популярність також локшина в коробочках, торти і тістечка. Також замовляють і комплексні обіди з ресторанів.
"Мають попит пироги, бургери, кебаби, шашлик і шаурма", — розповіла UBR.ua гендиректор компанії "Ресторанний консалтинг" Ольга Насонова.
Змінюються способи замовлень їжі. Якщо ще пару років тому клієнти частіше телефонували в ресторан, то зараз використовують інтернет і мобільні додатки. Лише мала частина замовлень (близько 15%) припадає на call-центри.
За даними експертів, на сьогодні через інтернет торгують в середньому 5-8% українських закладів громадського харчування по всій країні (до 1,5 тис. закладів. - ред.). Переважно вони сконцентровані у великих містах. Наприклад, у столиці це близько 250 кафе і ресторанів (приблизно 15% всіх закладів. - ред.).
Коментарі