середа, 06 квітня 2011 17:12

Кабмін позбавив "Нафтогаз" монополії на розмитнення природного газу

Кабмін позбавив "Нафтогаз" монополії на розмитнення природного газу

Кабінет міністрів скасував монопольне право Національної акціонерної компанії (НАК) "Нафтогаз Україна" на розмитнення природного газу, який надходить до української газотранспортної системи для задоволення потреб внутрішніх споживачів.

Відповідне рішення закріплене урядовою постановою № 343 від 4 квітня 2011 року, яким виключається другий абзац в постанові № 163 від 5 березня 2008 року.

Раніше Держмитслужба могла розмитнювати природний газ, який надходить до газотранспортної системи України для задоволення потреб внутрішніх споживачів, виключно НАК "Нафтогаз Україна".

Ціна встановлювалась у 179,5 дол. за 1 тис. кубометрів. Постанова № 343 це положення скасувала.

Постанова від 5 березня 2008 року "Про реалізацію імпортованого природного газу на території України" також містить норму про те, що газ, який надходить до української ГТС за зовнішньоекономічними контрактами та договорами купівлі-продажу, укладеними шістьма підприємствами - виробникам азотних добрив, використовується цими хімзаводами виключно для задоволення власних потреб.

Право купувати імпортований природний газ у нерезидентів України для його використання виключно в як технологічну сировину мають ЗАТ "Сєвєродонецьке об'єднання "Азот" (Луганська обл.), ВАТ "Рівнеазот", ВАТ "Дніпроазот" (Дніпродзержинськ), ВАТ "Одеський припортовий завод", ВАТ "Азот" (Черкаси), ВАТ "Концерн "Стирол" (Горлівка, Донецька обл.).

Українські заводи - виробники азотних мінеральних добрив у 2010 році спожили понад 5 млрд куб. м природного газу.

У собівартості азотних добрив природний газ становить близько 70-80%.

Зараз ви читаєте новину «Кабмін позбавив "Нафтогаз" монополії на розмитнення природного газу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути