четвер, 24 березня 2011 10:54

Акції "Нафтогазу" можуть зацікавити лише росіян

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Президент Вiктор Янукович пропонує продати частину акцій НАК "Нафтогаз України" на фондовому ринку. Це дасть змогу залучити кошти для фiнансової стабiлiзацiї компанії та реалiзацiї її інвестицiйних проектiв.

Три тижні тому таку ж думку в інтерв'ю французькому журналу "Політік інтернешнл" висловив голова ради директорів "Ґруп ДФ" Дмитро Фірташ:

— "Нафтогаз" треба виводити на фондовий ринок. І продавати 20–25 відсотків його акцій.

Директор департаменту аналітики інвестиційної компанії "Аструм Інвестмент Менеджмент" 29-річний Олексій Блінов вважає, що на акції "Нафтогазу" великого попиту на фондовому ринку не буде.

— Для інвесторів це непривабливе вкладання коштів, — пояснює. — Компанія працює збитково. У звіті за минулий рік чистий збиток становив 21,4 мільярда гривень — найбільший за історію існування. Міжнародний валютний фонд вимагає скоротити фінансовий дефіцит "Нафтогазу". Але уряд не робить для цього достатніх кроків.

Нещодавно проданий "Укртелеком" принаймні балансував на рівні рентабельності й не мав великих збитків. А будь-який акціонер сподівається, що за декілька років отримає дивіденди від капіталовкладення. Щодо "Нафтогазу" такої надії нема. Іноземцям набагато цікавіше було б інвестувати, скажімо, в компанію "Укрнафта", яка є прибутковою, бо видобуває більшість із загального обсягу нафти і газокондексату в Україні.

Не зрозуміло, який розмір активів "Нафтогазу", що у нього є на балансі. Магістральною газотранспортною системою компанія не володіє. "Нафтогаз" — це фактично великий трейдер, що купує газ за вищою ціною і продає на нижчою.

Купівлею акцій "Нафтогазу" може зацікавитися хіба що російський "Газпром". Українська сторона не активізує питання створення спільного підприємства, якого хочуть росіяни. Якщо акції виведуть на біржу, вони зможуть отримати доступ до видобувних і транспортних активів "Нафтогазу".

Претендентом на акції може стати і Дмитро Фірташ, якщо його влаштують умови конкурсу. Але їх ще не оголосили.

Компанія може вийти на фондовий ринок 2013-го. Якщо до цього часу наведуть лад у фінансовій діяльності "Нафтогазу".

Зараз ви читаєте новину «Акції "Нафтогазу" можуть зацікавити лише росіян». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути