Ексклюзиви
пʼятниця, 02 лютого 2018 13:27

Дослідження IHS Energy дає відповіді на головні запитання щодо RAB-регулювання - Григоровський

Дослідження IHS Energy дає відповіді на головні запитання щодо RAB-регулювання - Григоровський
Президент Асоціації операторів розподільчих електромереж Віталій Григоровський каже, що висновки про RAB-регулювання потрібно робити, виходячи з міжнародної практики і доступних досліджень. Фото: Асоціація операторів розподільчих електричних мереж України

Висновки про RAB-регулювання потрібно робити не на підставі заяв політиків, а виходячи з міжнародної практики і доступних досліджень. Про це написав президент Асоціації операторів розподільчих електромереж Віталій Григоровський 1 лютого у своєму блозі на ЛІГА.net.

В рамках дискусії в Україні навколо RAB-регулювання він привів основні положення звіту американської консалтингової компанії IHS Energy, підготовленого в кінці 2016 року.

Як зазначає блогер, "у звіті можна знайти однозначні відповіді на найпоширенішы запитання".

Так, Григоровський підкреслює, що "IHS однозначно говорить, що для Європи типово використовувати методологію розрахунку вартості заміщення, яка і використовувалася у випадках українських обленерго. І не коректно порівнювати її з ціною приватизації цих підприємств", оскільки цей підхід несе ризики отримання невірних або неточних оцінок.

По-друге, експерт вказує, що норма прибутковості повинна базуватися на оцінці середньозваженої вартості капіталу (WACC), а також враховувати реальні ставки по довгостроковому кредитуванню в гривні.

По-третє, підкреслює Григоровський, європейська практика однозначна в тому, що норма прибутковості на старі і нові активи повинна бути однаковою. У звіті IHS йдеться, що різниця не впливає як на комерційні ризики, так і на вигоди від обслуговування, пов'язані з експлуатацією активу, і, таким чином, одна і та ж норма прибутковості застосовується як до нових, так і існуючих активів в регулятивній системі ЄС .

Старший віце-президент IHS Energy, екс-посол США в Україні Карлос Паскуаль в інтерв'ю агентству "Інтерфакс" при презентації звіту сказав: "Мета RAB - створити систему балансу взаємовідносин споживача і постачальника. Споживачі (як побутові, так і промислові), з одного боку, повинні отримати якісний, надійний сервіс і низькі ціни, а постачальник, з іншого, - умови для залучення інвестицій в галузь".

Віталій Григоровський впевнений, що "це повинна бути наша спільна мета - і держави, і енергетиків, і людей. І важливо не звернути з шляху до неї в нескінченних словесних баталіях".

Нагадаємо, НКРЕКП підготувала нормативну базу для переведення енергокомпаній на RAB-регулювання в липні 2017 року. У січні 2018 року постанова була опублікована, що відкриває можливість для переходу обленерго на цю систему.

Стимулююче регулювання - це механізм тарифоутворення на основі довгострокового регулювання тарифів (3,5 або 8 років). Даний метод направлений на залучення інвестицій для будівництва та модернізації інфраструктури мереж, що передають енергоносій (електроенергія, теплова енергія і т. д.), ы стимулювання ефективності витрат розподіляючих (постачаючих) компаній.

В середині 1990-х років на RAB-регулювання перейшло більшість країн Західної Європи, Канада, США, Австралія. Європейський Союз у 2002 році зобов'язав країни Східної Європи застосовувати RAB при встановленні тарифів для монополій, і на RAB-регулювання перейшли Чехія, Словаччина, Угорщина, Польща, Румунія, Болгарія та ряд інших держав.

Зараз ви читаєте новину «Дослідження IHS Energy дає відповіді на головні запитання щодо RAB-регулювання - Григоровський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути