середа, 28 квітня 2021 17:03

Голову Нафтогазу звільнили, щоб зробити прем'єром - Новак

Голову Нафтогазу звільнили, щоб зробити прем'єром - Новак
Чому звільнили Коболєва - Новак назвав версії. Фото: Latifundist.com

Звільнення Андрія Коболєва з посади голови НАК "Нафтогаз України" виглядає як кулуарна гра без звертання уваги на суть того, як працює енергетичний ринок України і в якому стані споживачі. Про це у коментарі Gazeta.ua каже економіст Андрій Новак.

"Формальною причиною для звільнення голови "Нафтогазу" є кричуще негативі підсумки діяльності підприємства за минулий рік. За офіційною звітністю, отримав за 2020 рік збитків понад 30 мільярдів гривень, хоча у 2019 було майже 3 мільярди гривень чистого прибутку. Тобто при відносно однакових економічних, фінансових умовах, а ще й при зростанні тарифів на газ для населення України, монополіст газового ринку отримав збиток. Це можливо через неефективне управління. Про реальну причину можемо лише здогадуватись - від корупції до особистої образи вищих чиновників", - припустив. .

Юрій Вітренко замінив Андрія Коболєва на посаді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вітренко очолив Нафтогаз

"Треба дочекатися остаточного рішення. Не виключено, що це просто ротація і Коболєва звільнили, посадивши зама на його місце, щоб призначити посаду міністра чи віце-прем'єра, можливо, і прем'єра", - називає ще одну версію.

З неформального боку можуть бути претензії у наших західних партнерів, які довгі роки фінансують Україну по різних напрямках, додає.

"Можливо, серед цих претензій є і кадрові. Тому ці рухи можуть бути ініційовані і Заходом. Треба дивитись на заяви Міжнародного валютного фонду, Єврокомісії, США, щоб зрозуміти, чи це формальна перестановка чи спроби змінити енергетичну галузь України".

Сьогодні рішенням уряд звільнив із посади голову НАК "Нафтогаз України" Андрія Коболєва. Про це повідомили у Telegram нардеп партії "Слуга народу" Ольга Василевська-Смаглюк та депутат від "Європейської солідарності" Олексій Гончаренко. Сам Коболєв написав у Facebook, що коментувати власне звільнення поки не може.

Зараз ви читаєте новину «Голову Нафтогазу звільнили, щоб зробити прем'єром - Новак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути