Ексклюзиви
середа, 26 лютого 2020 16:40

Де зберігати заощадження: думка економіста

Де зберігати заощадження: думка економіста
В Україні немає альтернативи, куди вкласти гроші, крім депозитів. Фото: pixabay.com

Українці тримають у банках 487,3 млрд грн, станом на 1 лютого. Понад половину депозитів – у національній валюті.

"В Україні немає альтернативи, куди вкласти гроші, крім депозитів. Заощадження до банків насамперед несуть не стільки для заробітку, а для того щоб уникнути витрат і щоб їх не вкрали. Люди не сподіваються на значні прибутки. Тому, навіть коли ставки за депозитами ще більше зменшаться, все одно нестимуть гроші в банки", - розповів Gazeta.ua економіст Олександр Охріменко.

За словами експерта, депозити банкам не надто потрібні. Адже програма кредитування бізнесу - на дуже низькому рівні. Фінустановам вигідніше скуповувати цінні державні папери і заробляти на них.

"Є й пропозиції для громадян на купівлю цінних паперів. Там ставки вищі, але одразу пропонують вкладати від 100 тисяч гривень. Звісно, таких грошей у багатьох немає. Середню суму депозитів назвати складно. Адже люди тримають гроші частинами у різних банках. Щоб у разі банкрутства Фонд гарантування вкладів повернув кошти", - каже Охріменко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гривня може обвалитися через пів року

Економіст зазначив, що в Європі депозити в банках невигідні. Заощадження вкладають в страхові компанії, інвестиційні фонди, облігації підприємств.

"В Україні можна вкладати гроші в столичне нерухоме майно. Тут є постійний попит на орендоване житло. Найвигідніше вкласти гроші в недобудований будинок, а потім продати квартиру після завершення будівництва. Ще один варіант – купити на вторинному ринку і здавати житло в оренду. Відкривати будь-який бізнес ризиковано. Українці поки що до цього не готові", - додає економіст.

Депозитні портфелі українських банків зростають, що означає поступове відновлення довіри до банківської системи, вважають у Фонді гарантування вкладів фізичних осіб. Проте вкладники найчастіше обирають короткострокові депозити або вклади "до запитання". Це свідчить про невисоку готовність населення до тривалого зберігання заощаджень у банках.

Зараз ви читаєте новину «Де зберігати заощадження: думка економіста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути