Ексклюзиви
вівторок, 08 вересня 2020 16:12

Гарантії за депозитами зростуть: що зміниться для банків та їхніх клієнтів

Гарантії за депозитами зростуть: що зміниться для банків та їхніх клієнтів
Якщо сума гарантій зросте, вкладникам не потрібно буде розподіляти свої гроші між різними банками. Фото: unsplash.com

Гарантії за вкладами у банках однозначно потрібно піднімати. 600 тис. грн - адекватна сума. Однак зараз держава гарантує повернути 200 тис. грн, розповіла Gazeta.ua Марія Репко з Центру економічної стратегії.

"Гарантії з 150 до 200 тисяч гривень зросли ще 2012-го. Тоді цієї суми було достаньо на третину 45-метрової квартири у Києві. Зараз її вистачить на 1/6 частку. 2012-го гарантована сума покривала 5,5 середніх річних зарплат українця. Сьогодні для цього потрібно приблизно 600 тисяч гривень", - пояснює експертка.

За її словами, суму гарантій можна було піднімати 2016-2017 року.

"Найбільший удар на економіку прийшовся 2014-2015-го. Через "банкопад" клієнтам збанкрутілих банків довелося повертати вклади. Грошей, щоб збільшити гарантії, об'єктивно не було. Ситуація покращилася за рік-два. Водночас механізм гарантування вкладів однозначно потрібно переглядати. Зараз однаково гарантуються депозити в банках з абсолютно різним рівнем ризику. Якщо банк готовий брати гроші у населення під 25-30% річних, то він або змушений вкладатися у ризиковані активи, щоб заробити таку дохідність, або у нього проблеми з ліквідністю. В економіці це називається "моральний ризик". Людина згодна ризикувати заради більшого доходу. Вона женеться за високим відсотком незважаючи на ліквідність, достатній капітал банків чи репутацію власників. Потрібно прийняти гарантування відсотків у рамках облікової ставки Нацбанку, наприклад", - каже Репко.

Додає, що банки досить стабільно пройшли коронакризу.

"Якщо сума гарантій зросте, вкладникам не потрібно буде розподіляти свої гроші між різними банками. Це роблять, щоб сума вкладу максимально покривалася гарантіями Фонду. Водночас відчутного зростання кількості депозитів не буде. Зараз і так ставки за ними не дуже високі, а після "банкопаду" люди стримано ставляться до вкладів", - пояснює Репко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вкладників Ощадбанку попередили про зміни: подробиці

За словами економіста Бориса Кушнірука, українців привчили до високих відсотків за депозитами. Через це зросли кредитні ставки.

"Депозити у банках - це лише місце їх фізичного зберігання та ресурс для здійснення безготівкових операцій. Якщо вкладник хоче захистити свої заощадження від знецінення, то він може тримати їх у шухляді в іноземній валюті чи шукати можливості для інвестування. Тому потреби у збільшені розміру гарантування вкладів на сьогодні немає", - вважає економіст.

Гарантовану суму повернення вкладів планують збільшити з 200 тис. до 600 тис. грн. Таке підвищення погодила Рада з фінансової стабільності. Щоправда, це можна зробити після конвертації поточних зобов'язань Фонду гарантування вкладів перед урядом та майбутніх процентних платежів в умовні зобов'язання.

Зараз ви читаєте новину «Гарантії за депозитами зростуть: що зміниться для банків та їхніх клієнтів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути