Ексклюзиви
четвер, 02 листопада 2023 16:38

Фінансова система України встояла – експерт про головний для банків підсумок 20 місяців війни з Росією

Фінансова система України встояла – експерт про головний для банків підсумок 20 місяців війни з Росією
Співзасновниця Concord Fintech Solutions Олена Сосєдка висловилась про фінансову систему України в умовах війни. Фото: Facebook

Найбільш важливим для банківської сфери України підсумком роботи за 20 місяців повномасштабної військової агресії Росії є те, що фінансова система країни встояла й довела власну самостійність. Таку думку в коментарі УНН висловила співзасновниця першої в Україні фінтех-екосистеми Concord Fintech Solutions Олена Сосєдка.

"Ми змогли відстояти власну незалежність, банківська система не зазнала краху ані в перші місяці війни, ані надалі. Так. Було важко, але ми вистояли й це значний плюс", – зазначила Сосєдка.

При цьому, за її словами, прибутки українських банків та інші показники їх діяльності "говорять самі за себе" у питанні надійності банківської системи країни.

"Прибутки говорять самі за себе. Банки працюють й заробляють", – підкреслила експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт порадив, як навчитися економити

Тому, на її думку, наразі українська банківська система взагалі стабільна, але наявна ситуація потребує певних змін. Зокрема, це торкається питань прозорості та однаковості правил роботи й процесів, зокрема, фінмоніторингу. Також, вважає Сосєдка, можливою проблемою для банківської галузі України може виявитись державна монополія.

Ця монополія виникла через те, що з початком повномасштабної війни Україну залишили російські фінансові установи. У подальшому їх нішу ринку зайняли державні банки. Однак, на думку експерта, державна монополія ніколи не була корисною для розвитку бізнесу.

Ще одним фактором, підтверджуючим стабільність української банківської системи, Сосєдка вважає стабільність курсу долару США після того, як було скасовано його фіксований курс.

Таким чином, на думку співзасновниці Concord Fintech Solutions, всі ці показники у сукупності можна вважати підтвердженням міцності банківської системи України.

"Ми можемо впевнено говорити про її міцність", – резюмувала вона.

Раніше Олена Сосєдка зазначала, що майбутнє української банківської системи є об'єктом активного обговорення серед економістів та урядовців. Одна зі стратегій розвитку системи полягає у концентрації банківського капіталу та приватизації державних банків.

Також, на думку експерта, важливим напрямком розвитку української банківської системи є розвиток інклюзивності фінансів в Україні, який має охоплювати розширення доступу до фінансових послуг для всіх верств населення.

Зараз ви читаєте новину «Фінансова система України встояла – експерт про головний для банків підсумок 20 місяців війни з Росією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути