Криза в Європі знизила рекордні ціни на какао, але при цьому не вплинула на вартість шоколаду.
Про це пише Financial Times.
Європа є найбільшим споживачем какао, зерна якого використовуються для виробництва шоколаду. Побоювання з приводу уповільнення темпів споживання в регіоні в поєднанні з рекордним урожаєм у Західній Африці, головному світовому експортеру, опустили ціни до найнижчого за три роки рівня.
"Ринок какао-бобів чутливий до економічного спаду", - зауважив аналітик Rabobank Кит Флері, додавши, що споживання какао в Європі та США значно впало після попередньої фінансової кризи в 2008 році.
У понеділок, 5 грудня, вартість какао впала до 1,414 фунтів за тонну - найнижчий показник з грудня 2008 року.
Ця ціна на 42% нижча за рекордно високу вартість, яку какао-боби досягали минулого року. Тоді їх вартість била рекорд 33 років через політичну нестабільність в Кот-д'Івуарі.
Проте споживачі падіння цін на шоколад, швидше за все, не помітять. Річ у тім, що виробники не використовують коливання цін для зниження вартості шоколаду. І якщо минулого року зростання цін стимулювало фермерів підвищувати площі посівів, то тепер зниження цін тепер може мати протилежний ефект, вважає експерт брокерської компанії Marex Джонатан Паркман.
Крім того, основні світові виробники шоколаду, зокрема Бельгія і Швейцарія, на яких у сумі припадає 40% світового попиту, починають втрачати свої позиції на ринку останніми місяцями.
Коментарі