четвер, 23 серпня 2012 14:34

Європа готова дати Україні грошей для боротьби з африканською чумою

Європа готова дати Україні грошей для боротьби з африканською чумою
Володимир Горжеєв: відомство отримало листа від представників ЄС з пропозицією допомоги. Фото: for-ua.com

Державна ветеринарна та фітосанітарна служба України веде переговори з ФАО та Генеральним директоратом Європейської Комісії з охорони здоров'я і захисту прав споживачів (САНКО) про надання фінансової допомоги для боротьби із захворюванням африканської чуми свиней (АЧС).

Як повідомив глава Держветфітослужби Володимир Горжеєв на прес-конференції в Києві в четвер, після реєстрації АЧС на території України ветеринарне відомство отримало листа від представників ЄС з пропозицією допомоги.

Українська сторона вже направила свої пропозиції, зокрема, йдеться про обладнання двох ПЛР-лабораторій (полімеразної ланцюгової реакції) в Запорізькій та ще однієї з областей Східного регіону України, зазначив Горжеєв.

За його словами, сума планованої допомоги поки не обговорювалася.

Як повідомлялося, 20 серпня ФАО (продовольча і сільськогосподарська організація ООН) попередила ряд країн, у тому числі і членів ЄС, про підвищений ризик зараження свиней африканською чумою.

ФАО зазначила, що в Україні, де нещодавно була вперше зареєстрована АЧС, вдалося зупинити поширення захворювання. Разом з тим, вона звертає увагу на те, що на додаток до Україні інші країни, зокрема, Молдова, Казахстан і Латвія, які розводять у домашніх господарствах або на сімейних фермах велику кількість свиней і мають при цьому дуже слабкий рівень біологічного захисту, також знаходяться в зоні підвищеного ризику зараження.

У зв'язку з цим головний ветеринарний експерт ФАО Хуан Луборт закликав національні та місцеві органи влади у всьому регіоні посилити заходи щодо запобігання захворювання і бути готовими до дій у відповідь у разі нових епідемій.

Захворювання свиней африканською чумою, зафіксоване 31 липня у Запорізькій області, є першим випадком спалахи цієї хвороби в Україні.

Африканська чума свиней - контагіозне вірусне захворювання домашніх і диких свиней. Воно передається при прямому контакті хворих та здорових тварин через продукти зі свинини, кліщами і механічно (транспортними засобами, при переміщенні людей і тварин). Вакцини від АЧС немає.

Зараз ви читаєте новину «Європа готова дати Україні грошей для боротьби з африканською чумою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути