понеділок, 20 серпня 2012 18:14

Пастух продав 150 кг м'яса корови, яка померла від сибірської виразки

Пастух продав 150 кг м'яса корови, яка померла від сибірської виразки
У селі Вознесенка оголошено карантин на 15 діб. Фото: moe-online.ru

18 серпня у селі Вознесенка Мелітопольського району Запорізької області оголошено карантин на 15 діб. Три дні тому у місцевої жительки Лідії Гапоненко на пасовищі померла однорічна телиця. Пенсіонерка викликала ветеринарів з районної лікарні. Фахівці виявили у корови вірус сибірської виразки.

Але тіло корови залишили на пасовищі. Місцевий пастух продав 150 кілограм цього м'яса.

"М'ясо продав пастух, що пас чергу. Вони напевно не хотіли забирати тушу з вигона, коли брали проби, то він скористався і продав перекупнику. А той вже далі. Коли, на наступний день, прийшли з ветлікарні за тушою, то її там вже не було", - розповіла секретар Вознесенської сільської ради Лариса Онищенко.

За інформацією ЗМІ, пастух продав м'ясо до магазину "Євгенія" у місті Мелітополь. Власник магазину встиг продати 12 кілограм м'яса. Його встигли купити двоє покупців магазину. Ще 10 кг цього м'яса виявили в кафе "У моря" у селищі Кирилівка Якимівського району на Запоріжжі.

"Як з'ясували правоохоронці, 2 кг небезпечної яловичини придбали жителі Мелітополя і майже повністю встигли з'їсти їх, ще 10 кг - потрапили на одну з баз відпочинку Кирилівки", - повідомили у прес-службі Мелітопольської райдержадміністрації.

Заражене м'ясо вилучили. Троє співробітників магазину і двоє покупців протягом тижня будуть проходити профілактичне лікування.

"Чула, що бабуся дуже розчарувалась. Корову купила нещодавно. Через сибірку, у нас перекрили село на 15 діб. Приїжджати можна, але перед тим треба зареєструватись на посту, що стоїть перед селом. Ветеринари безкоштовно зробили щеплення всім коровам, зараз перевіряють інших тварин", - додала Лариса Онищенко.

Сибірська виразка - інфекційна хвороба сільськогосподарських і диких тварин всіх видів, а також людини. Характеризується інтоксикацією, запаленням шкіри, лімфатичних вузлів і внутрішніх органів. У тварин зустрічаються кишкова й легенева форми.

Нагадаємо, що за останній місяць це вже другий випадок виявлення небезпечної інфекції в Запорізькій області. Раніше карантин був оголошений в селі Камишеватка, де у свиней був виявлений вірус африканської чуми. Щоб побороти цю недугу, довелося убити і спалити більше двохсот свиней.

Зараз ви читаєте новину «Пастух продав 150 кг м'яса корови, яка померла від сибірської виразки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

22

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути