вівторок, 05 лютого 2013 04:18

Експерти заявляють, що уряд Азарова віддаляє Україну від Енергетичного Співтовариства

Експерти заявляють, що уряд Азарова віддаляє Україну від Енергетичного Співтовариства
Фото: vidomosti-ua.com

За два роки членства в Енергетичному Співтоваристві Україна спромоглася повноцінно виконати лише одне з численних зобов'язань – надати Звіт про безпеку постачань.

Про це Gazeta.ua повідомили в аналітичному центір "Діксі Груп". Відповідне дослідження було здійснено за підтримки Міжнародного фонду "Відродження".

"Україна затягує з виконанням реформ, і ця повільність віддаляє її від Енергетичного Співтовариства", – зауважила Олена Павленко, президент "Діксі Груп".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт: енергетична політика влади зазнала фіаско, Азарова і Бойка - у відставку

За словами експерта, складається враження, що уряд діє за принципом "гарячої картоплі" – перекидає один одному виконання зобов'язань, чекаючи, що їх зробить хтось інший, а в цей час Співтовариство вимагає нових і нових змін.

На думку керівника програм "Діксі Груп" Романа Ніцовича, уряд України так і не зрозумів суті членства держави в Енергетичному Співтоваристві.

"Українські органи влади обирають, які з зобов'язань виконувати, коли та в якому обсязі. Але ж Енергетичне Співтовариство – не меню в ресторані, а певний стандарт з обов'язковим набором вимог. Ви або граєте за європейськими правилами гри, або не граєте взагалі", – заявив експерт.

За словами фахівців, відставання України можна констатувати в усіх ключових сферах – на ринках газу й електроенергії, у секторі відновлюваних джерел енергії, питаннях енергоефективності й захисту довкілля.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міністр енергетики запевняє, що видобуток сланцевого газу не зашкодить екології України

Фахівці наголошують: щоб "устигати" за Енергетичним Співтовариством, Україна має пришвидшити темп реформ. Протягом трьох-чотирьох місяців має бути доопрацьовано й ухвалено найважливіші документи – закон "Про функціонування ринку електричної енергії", національні плани дій з енергоефективності й відновлюваних джерел, програма реструктуризації НАК "Нафтогаз України".

Аналітики також рекомендують призначити урядового координатора, відповідального за реалізацію зобов'язань України в енергетичному секторі.

Нагадаємо, 1 лютого 2011 року Україна стала повноправною стороною Договору про заснування Енергетичного Співтовариства після ратифікації парламентом відповідного закону.

Зараз ви читаєте новину «Експерти заявляють, що уряд Азарова віддаляє Україну від Енергетичного Співтовариства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути