вівторок, 19 липня 2011 11:48

Експерти розповіли, яким буде курс гривні до долара наступного року

Експерти розповіли, яким буде курс гривні до долара наступного року

На сайті Національного банку 15 липня було опубліковано аналітичний звіт. У ньому зазначено, що курс національної валюти через 12 місяців становитиме близько 8,3 гривні за $ 1.

Gazeta.ua запитала у експертів, наскільки об'єктивним є такий прогноз.

"Думаю, це не просто реальна цифра, а курс, у який враховано непередбачувані економічні сценарії. Тобто якщо населення раптом купить понад 2 мільярди доларів за місяць. Також у цьому курсі враховано збільшений попит населення на американську валюту восени. Цієї пори на 15-20% він завжди зростає. Люди приїжджають з відпусток, починають накопичувати гроші. Зараз українці купують близько 1-1,4 мільярдів доларів на місяць", - прокоментував Дмитро Боярчук, виконавчий директор консалтингової компанії "Кейс-Україна".

Він прогнозує курс національної валюти на рівні 8,1 грн за $ 1.

У свою чергу старший економіст Міжнародного центру економічних досліджень Ільдар Газізулін вважає, що вже до кінця року курс нацвалюти становитиме 8,5 гривні за $ 1.

"Справа в тому, що падіння гривні так чи інакше все одно продовжуватиметься, а на початку 2012 року, за нашими прогнозами, інфляція на 4-5% збільшиться. Їй передуватиме ослаблення гривні у грудні. Зараз українці схильні до купівлі долара, впевненість у гривні потроху слабне. На жаль, ситуацію із курсом валют на 2012 рік поки важко спрогнозувати", - зазначив він.

У той же час, голова Комітету економістів України Андрій Новак прогнозує курс нацвалюти на рівні 10 гривень за $ 1.

"По-перше, постійно зростає і так величезний державний борг України. Зараз він становить близько 470 мільярдів гривень, а на кінець року має складати 533 мільярди гривень. Уряд вже чекає не дочекається наступної позики, бо зрозуміло, що без неї падіння гривні прискориться. По-друге, в Україні зараз надшвидкі темпи інфляції. Якщо візьмемо 4 основні групи товарів: харчування, ліки, проїзд і комунальні послуги, якими користується більшість українців, то побачимо, що інфляція за півроку в Україні сягнула 45%. Якщо восени ці два фактори зійдуться разом із негативним сальдо, то ми отримаємо повторення ситуації осені 2008 року. Тоді сумніваюся, що буде заявлений Нацбанком курс гривні. Добре, якщо матимемо курс 10 гривень за долар", - підкреслив він.

Зараз ви читаєте новину «Експерти розповіли, яким буде курс гривні до долара наступного року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути