четвер, 14 квітня 2011 11:24

Експерт: Заяви про вступ України до Митного союзу - це провокація

Експерт: Заяви про вступ України до Митного союзу - це провокація

В Україні складається унікальна ситуація, коли інтереси влади і крупного бізнесу рухаються в євроінтеграційному напрямку.

Таку думку у коментарі Gazeta.ua висловив експерт Інституту ім. Горшеніна Володимир Застава.

"Крен, який з'явився нещодавно в бік Росії, випрямився. Посилюються стосунки з Європою. Найбільший український ринок зацікавлений в європейських ринках збиту, зокрема в ринках сировини. Це металургія, хімічна промисловість. Росіяни в цьому сенсі - наші конкуренти. Тому і бізнес, і влада зацікавлені максимально швидко кооперуватися з Європою. Їхні чиновники схвально дивляться на євроінтеграційні тенденції в Україні", — сказав експерт.

За його словами, входження у зону вільної торгівлі не передбачає вступу України до Митного союзу з Росією, Білоруссю і Казахстаном.

"Подібні заяви викликають здивування. Коли уповноважений Кабміну Мунтіян каже, що Україна близька до того, щоб вступити в Митний союз — це провокація для того, щоб зірвати переговори в зоні вільної торгівлі, які мають завершитись менше, ніж за півроку", — наголосив Застава.

Експерт переконаний, що балансування між Сходом та Заходом є найбільш зрозумілою формою проведення зовнішньої політики для більшості українців.

"Можна говорити, що ця стратегія є найбільш вдалою. Позиції України перед Росією будуть набагато сильніші, якщо у нас буде зона вільної торгівлі з Європою. Її ринки мають більшу ємність. Європейські стандарти принесуть користь нашій економіці, нові технології допоможуть переформатувати виробництво", — підкреслив він.

Експерт наголосив, що успішною стратегією України був вступ у Світову організацію торгівлі.

"Після цього стосунки з Росією навіть покращились. Європейські моделі господарювання довели свою успішність. Долучення України до них підвищує не просто статус України, а і її можливості. Не тільки тому, що там більше учасників і фінансових можливостей. Інтереси від Митного союзу можуть бути локально цікавими, але з точки зору середньотермінової перспективи, європейські моделі більш привабливі. Україні потрібно вступити в Зону вільної торгівлі, після цього з посиленої позиції вести розмову з партнерами по СНД", — зазначив Застава.

Він додав, що зона вільної торгівлі з ЄС дасть Україні зниження цін на європейські товари, безбар'єрний доступ українського бізнесу на європейські ринки. А це, на його думку, поповнення бюджету, збільшення пенсій, посилення соціального захисту.

Зараз ви читаєте новину «Експерт: Заяви про вступ України до Митного союзу - це провокація». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути