Ексклюзиви
четвер, 14 квітня 2011 10:06

Вступ у Митний союз змусить Київ підганяти законодавство під російське

Автор: малюнок: Володимир Казаневський
 

Голова російського уряду Володимир Путін у вівторок приїжджав із робочим візитом в Україну. Провів переговори з прем'єром Миколою Азаровим і зустрівся з президентом Віктором Януковичем. Говорили про перспективи взаємодії в енергетичній, космічній, авіабудівній, транспортній сферах і можливе приєднання України до Митного союзу Росії, Білорусі та Казахстану. Від останнього, за словами Володимира Путіна, Київ отримав би $9 млрд щорічної вигоди.

— Прямої відповіді на пропозицію щодо Митного союзу президент Путіну не дав, — коментує переговори голова правління Центру соціологічних та політологічних досліджень "Соціовимір" Сергій Таран, 41 рік. — В українців лише одна річ має однозначну підтримку — європейський вибір. Різкий розворот керівництва держави в бік Москви означав би для влади втрату підтримки громадян. Це серйозно підірвало б позиції Януковича. До того ж, Росія не йде на поступки в питанні ціни на газ, хоч українська сторона домагається перегляду угод. Ці два фактори і змушують президента відповідати ухильно на пропозиції Кремля.

Проте Москва не втомиться повторювати їх. У неї суто геополітичний інтерес — поновити свій вплив на пострадянському просторі. Інша причина — президентські вибори 2012-го. Для Путіна важливо здобути гучні зовнішньополітичні перемоги, щоб із помпою виграти ці перегони. Тому економічний інтерес у пропозиції Митного союзу другорядний. Свої мільярдні втрати, які Москва подає як вигоди для Києва, вона швидко поверне через поступки українських підприємств у спільних проектах. Політичні переваги рано чи пізно конвертуються в економічні.

Україні Митний союз не дасть економічної вигоди. Краще торгувати з Європою, адже самим  доступом до ринків процес не закінчиться. Якщо ж Київ вступить у Митний союз,  законодавство доведеться підганяти під російське. І тоді про Європу можна забути.

Що глибше розвиватиметься співпраця України з Євросоюзом, то на більші поступки йтиме Москва. Раніше російська влада заявляла, що приєднання України до Світової організації торгівлі та курс на євроінтеграцію загрожуватиме двостороннім відносинам. Але з часом змирилася. Країни Балтії пішли ще далі — не просто європейським, а євроатлантичним курсом. І Росія тепер намагається тримати з ними якнайкращі стосунки.

Зараз ви читаєте новину «Вступ у Митний союз змусить Київ підганяти законодавство під російське». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути