Ексклюзиви
пʼятниця, 31 березня 2017 17:51

Експерт сказав, наскільки зростуть платіжки за газ

Експерт сказав, наскільки зростуть платіжки за газ
Газ із 1 квітня подорожчає більше, ніж у двічі. Фото: tsn.ua

Газ із 1 квітня подорожчає більше, ніж у двічі. Приблизно до 72 грн на місяць.

Про це говорив на прес-конференції "Главкому" "Платіжка на газ: подвійна ціна?" Олександр Сергієнко, директор аналітично-дослідницького центру "Інститут міста", експерт із питань тарифів та проблем ЖКГ.

"Маємо голосні заяви урядовців. Зокрема, віце-прем'єр-міністр Павло Розенко на всю Україну заявив, що ця абонплата, плата за транспортування і розподіл нічого не змінять. Люди як платили, так і платитимуть. НКРЕКП увів абонплату за газ - замість 6,88 гривни за "куб" народ ніби-то платитиме 6,00 гривень. Також за транспортування та розподіл 0,88 гривні окремо. Це і є абонплата.
Насправді, все це слова, тобто — брехня. Всім, у кого нема лічильника, а є одна газова плита, наприклад, будуть виставляти не за 4,4 куба на людину, а в 720 разів більше. Нібито у них стоїть лічильник типу G2,5, який щогодини пропускає 4 куби", - говорить Сергієнко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Субсидії виплачуватимуть грошима за певних умов - Рева

Експерт порахував приблизно, яку суму сім'я із 2-3 людей повинна сплачувати за газ. За умови — матиме лише газову плиту і буде без гарячого водопостачання.

"До першого квітня сплачували 30 гривень за людину на місяць, після цього сплачуватимуть менше за газ — 26,4 гривні. Але плюс абонплата, яку нарахують через лічильник G2,5, - буде 46 гривень. Вийде сума 72 гривні на людину. Це буде зростання більше, ніж вдвічі. На місяць отримаємо 645 мільйонів додаткового прибутку щомісяця в облгазі. На рік — це 7,7 мільярда гривень. Це приблизні оцінки, скільки в населення вийматимуть із кишень".

Із 1 квітня починає діяти абонплата за газ. Нова система замість п'яти складників ціни матиме два - вартість газу й відшкодування витрат на його доставку та розподіл серед споживачів.

Зараз ви читаєте новину «Експерт сказав, наскільки зростуть платіжки за газ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути