четвер, 21 червня 2018 15:16

Експерт розвінчав заяву міністра про зростання зарплат і зменшення цін

Експерт розвінчав заяву міністра про зростання зарплат і зменшення цін
З грудня 2017 року по квітень 2018-го на 297 грн зменшилась середня зарплата. Фото: 5 канал

З початку року середня зарплата українця зменшилась на 3,5%. У грудні 2017 року вона становила 8777 грн, у квітні 2018-го – 8480 грн. Мінімальна, навпаки, зросла на 16%.

"Міністр соцполітики Андрій Рева каже, що номінальна зарплата з початку року зросла на 31%, а реальна на 11%. А ціни сповільнили темпи зростання. Водночас за даними держмоніторингу вартість 84% продуктів зросла. Так, з початку року від 20% до 184% подорожчали овочі та яблука. Крім того, за рік м'ясо стало одним із лідерів подорожчання. Активно дорожчали пшоно та ячна крупа. У пошуках дешевших продуктів українці переходять на крупи. Тому вони стрімко дорожчають. Загальна інфляція за цей час становила 4,4%", - написав у Facebook директор асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

За його словами, яловичина додала в ціні 10,2 грн. Коштує 124,5 грн за кг. Свинина подорожчала на 5,7грн — до 115,2 грн за кг.

"Усі види хліба подорожчали на 7%, а батон на 6%. Найбільше збільшилася ціна на кілограм пшеничного хліба вищого ґатунку – на 1,2 гривні, до 19,3 гривні. Хліб дорожчатиме поступово весь рік. Однак зростання його ціни через неврожай – лише чутки. Більш впливовим фактором є курс гривні та ймовірність підвищення мінімальної заробітної плати вже цього року", - каже Дорошенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці не багато їдять, а мало заробляють

За перші п'ять місяців 2018 року серед овочів і фруктів найбільше зросли ціни на капусту – 8 грн, до 12,3 грн за кг. Морква додала 7 грн. Коштує 13,7 грн за кг.

Водночас з початку року на 5,2 грн подешевшала гречка - 17,4 грн за кг. На 2,8 грн зменшилась ціна за десяток яєць і на 1 грн — за кілограм цукру.

"Підсумовуючи зростання цін та наших доходів, хочеться спитати міністра соціальної політики - звідки беруться такі цифри? Якщо їм вірити, то ми дійсно їмо все більше. Але щось не страждаємо на ожиріння", - додав експерт.

Раніше міністр Андрій Рева заявив, що 2017 року заробітна плата зросла на 37 відсотків, порівняно з 2016-м. Водночас реальні доходи населення вперше за три роки зросли на 19,1 відсотка. Якщо тенденція збережеться ще кілька років поспіль, люди почнуть відчувати, що ситуація змінюється.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розвінчав заяву міністра про зростання зарплат і зменшення цін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути