четвер, 17 травня 2012 12:42

Експерт розповів, що може завадити видобутку газу на Юзівському та Олеському родовищах

Експерт розповів, що може завадити видобутку газу на Юзівському та Олеському родовищах
Дмитро Марунич: виникає питання, наскільки прозорим буде розподіл продукції. Фото: vk.com

Основною перешкодою у реалізації проектів видобутку газу на Юзівському та Олеському родовищах залишається підписання угоди про розподіл продукції.

Таку думку висловив директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич у ефірі Першого ділового каналу.

"Як відомо, з українського боку з'явився невеликий гравець ринку - компанія "Геосервіс", про яку на ринку майже нічого не відомо. Саме вона буде партнером з українського боку в угоді про розподіл продукції з Shell та Chevron. Тут, звісно, виникають питання, наскільки ця процедура буде прозорою та наскільки виправданою є участь невеличкої комерційної компанії з капіталом у фактично кілька тисяч доларів. Сподіваюся, це не відлякає іноземних інвесторів і не викличе жодних питань стосовно прозорості розподілу продукції", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Світова економіка споживає в 1,5 разу більше ресурсів, ніж може відтворити планета

У свою чергу, президент асоціації "Газові трейдери України" Роман Сторожев зазначив, що наявність будь-якого інвестора для українського видобутку газу є позитивним фактором.

"Будь-які вкладення у розвідку, буріння та видобуток вуглеводнів на території України - це те, що нам потрібно, це те, чого нам не вистачає. Ті компанії, які працюють зараз, працюють успішно, попри всі перипетії, рівень видобутку зріс у 10 разів і продовжує зростати від 15 до 30% на рік. І інтерес американських, західних інвесторів до українських родовищ великий, тому що вони розташовані майже у центрі Європи, і у нас найпотужніша газотранспортна система в Європі", - розповів експерт.

Нагадаємо, компанія Shell розроблятиме Юзівське газове родовище, а Chevron - Олеське.

Зазначимо, що видобуток природного газу в Україні в січні-квітні 2012 року зріс до 6,4 млрд куб.м, що більше на 0,2%, в порівнянні з аналогічним періодом 2011 року.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, що може завадити видобутку газу на Юзівському та Олеському родовищах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути