середа, 16 травня 2012 09:28

Польща услід за Україною скоротила закупівлю газу в Росії

Польща услід за Україною скоротила закупівлю газу в Росії
У першому кварталі PGNiG скоротила прямі закупівлі газу у "Газпрому" на 25%. Фото: obozrevatel.com

Услід за Україною свій намір скоротити закупівлі газу з Росії виконує Польща.

У першому кварталі PGNiG скоротила прямі закупівлі газу у "Газпрому" на 25% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, до 2,1 млрд куб.м, свідчать матеріали польської компанії.

Таким чином, частка "Газпрому" в загальному обсязі імпорту країни знизилася з 91 до 71%. При цьому скорочення закупівель російського газу Польща компенсувала більш ніж триразовим збільшенням імпорту палива з Німеччини і Чехії. За підсумками першого кварталу постачання становило 860 млн куб.м проти 275 млн куб.м роком раніше. Частина газу була поставлена в реверсивному режимі, частина - через газопроводи-інтерконнектори.

Зниження закупівель пов'язане з високою ціною російського газу. У першому кварталі середня ціна газу, що імпортується, збільшилася на 41% через зростання цін на нафту, випливає зі звіту PGNiG. При цьому перепродувати імпортований з Росії газ компанія була вимушена за нижчими цінами, що призвело до збитків. У першому кварталі чистий прибуток PGNiG знизився більш ніж на 70%, до $88,4 млн.

ФОТОРЕПОРТАЖ: Скандальна "вишка Бойка" причалила в Криму

Скільки зараз становить ціна газу, що купується у "Газпрому", в PGNiG вчора розкрити відмовилися, зазначивши лише, що компанія нині "займається оптимізацією поставок, користуючись перевагою різниці в цінах газу, що поставляється з різних джерел". У "Газпром експорті" вчора не змогли оперативно прокоментувати зниження поставок до Польщі.

Нагадаємо, "Газпром" скоротив експорт газу в Європу на 12%.

Зараз ви читаєте новину «Польща услід за Україною скоротила закупівлю газу в Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути