четвер, 17 травня 2012 09:41

Світова економіка споживає в 1,5 разу більше ресурсів, ніж може відтворити планета

Світова економіка споживає в 1,5 разу більше ресурсів, ніж може відтворити планета
До 2030 року людству не вистачатиме ресурсів навіть двох планет, кажуть у WWF. Фото: dejurka.ru

Світова економіка щорічно споживає в 1,5 разу більше ресурсів, ніж їх може відтворити планета за цей же період, констатували експерти WWF і Лондонського зоологічного товариства в доповіді "Жива планета-2012".

Дослідники, зокрема, проаналізували стан 2688 видів тварин, підрахувавши індекс живої планети, пише "Комерсант-Україна" у публікації "Країна середньої шкідливості".

З цих даних випливає, що з 1970 по 2008 роки глобальне біорізноманіття знизилося на 30%, а біорізноманіття тропіків - на 60%. Одночасно з цим споживання природних ресурсів людством з 1966 року подвоїлося.

"Якщо економічний розвиток буде йти за таким же сценарієм, як зараз, до 2030 року нам не вистачатиме ресурсів навіть двох планет", - сказано в звіті.

Доповідь WWF аналізує "екологічний слід" різних країн - споживання ними ресурсів і послуг біосфери, співвіднесених зі здатністю планети до їх відтворення.

До числа країн з найвищим екологічним слідом на душу населення входять Катар, Кувейт, ОАЕ, Данія, США, Бельгія, Австралія, Канада, Голландія та Ірландія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Ахметова похвалились рекордними продажами електроенергії

"Якби всі споживали на рівні середнього жителя США, для відновлення природних ресурсів, які щорічно витрачаються людством, знадобилося б чотири Землі", - впевнені в WWF.

Україна показує досить непоганий результат за "екологічним слідом", займаючи 51-е місце (між Чилі та Лівією) серед 121 країни.

Виходячи з аналізу чисельності населення, а також площі різних типів земель, з'ясувалося, що українець споживає ресурси, вироблені на 3,19 га. Це менше, ніж у Росії (4,4 га), ЄС (4,72 га) і США (7,19 га).

"У порівнянні з минулим роком продуктивність країни зросла, але це оманливий показник, оскільки кількість населення зменшилася", - зазначила менеджер зі зв'язків з громадськістю WWF в Україну Катерина Куракіна.

Зараз ви читаєте новину «Світова економіка споживає в 1,5 разу більше ресурсів, ніж може відтворити планета». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути