середа, 26 жовтня 2016 15:45

Експерт розповів про альтернативу депозитам

Експерт розповів про альтернативу депозитам
Издательский дом Украина Бизнес

77% українців не довіряють банкам. Такі дані навели в Українському інституті соціальних досліджень ім. Яременка. Альтернативою депозитам можуть бути цінні папери.

Про це в коментарі Gazeta.ua розповів фінансовий експерт компанії Concorde Capital Юрій Товстенко.

"За останні десять років ми пережили дві великі кризи - 2008-го та 2014 років. Крім того, люди часто несуть гроші в ті банки, які можуть похвалитися не надійністю, а високими відсотками по депозитах", - каже він.

Щоб повернути довіру до банків, НБУ потрібно завершити чистку банківської системи.

"Проте не все залежить від регулятора. Будь-який банк, навіть найбільш стабільний, за значної девальвації, нестабільності бізнесу та падінні економіки не витримає. Потрібна стабільна макроекономічна система. Якщо економіка нормально працюватиме декілька років, українці знову довірятимуть банкам свої накопичення", - вважає експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Економіст розповів, хто купує активи банків-банкрутів

Альтернатива депозитам - цінні папери. Через низьку фінансову грамотність українці рідко користуються цим, зазначає Товстенко.

"Українці не мають права інвестувати закордон. Залишаються лише інструменти на внутрішньому ринку. Ринок акцій в Україні не функціонує близько п'яти років. Ліквідності тут немає. Отже, єдина альтернатива депозитам - облігації. Зокрема, державні облігації, тобто облігації державної внутрішньої позики. Їх випускають у доларах та в гривнях. Купити такі папери можна у Міністерства фінансів через брокера або на вторинному ринку. Їх дохідність на рівні депозитів - близько16% річних у гривні за паперами від півроку до трьох років", - пояснив він.

Із банків-банкрутів звільнили 35,1 тис. працівників.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів про альтернативу депозитам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути