Ексклюзиви
вівторок, 13 березня 2018 21:10

Експерт розповів, коли в Україні зростуть зарплати

Експерт розповів, коли в Україні зростуть зарплати
Середня погодинна оплата праці в Україні становить близько $1,95, Білорусі - $2,45, Росії - $5. Фото: АиФ-Украина

Рівень зарплат відображає розвиток економіки країни і приблизно пропорційний ВВП на душу населення, про це Gazeta.ua розповів старший аналітик "Альпарі" Вадим Іосуб.

"Реальні доходи населення залежать від ефективності економіки, продуктивності праці. Влада, теоретично, має адміністративні важелі, щоб штучно збільшити зарплати. Але тільки номінальні - кількість папірців, які отримує працівник. Реальні зарплати - це кількість товарів і послуг, які можна за ці папірці отримати. Адміністративно їх збільшити не можна. Зростання реальних доходів можливе тільки разом із зростанням економіки", - говорить Вадим Іосуб.

Середня погодинна оплата праці в Україні становить близько $1,95, Білорусі - $2,45, Росії - $5.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці розповіли, чому працюють неофіційно

"Якщо адміністративно збільшувати номінальні зарплати без відповідного зростання продуктивності праці, це призведе до зростання цін, курсу валют. І в результаті, незважаючи на збільшену кількість папірців в гаманці, купівельна спроможність навіть впаде. Тобто багатшими населення не стане", - зазначив аналітик.

За словами експерта, заклики збільшить зарплати - не більше, ніж популізм.

"Уряд повинен створити умови для стабільного зростання економіки. Зростатиме економіка - будуть більше отримувати працівники підприємств. А завдяки збільшенню податкових відрахувань, зможуть рости і зарплати бюджетників", - додав Вадим Іосуб.

1 квітня в Україні запрацює антирейтинг підприємств. Розпочнеться стягнення заборгованості по заробітній платі на користь працівників. Створять мобільні штаби і групи, які будуть виїжджати в конкретні підприємства. У виконавчій службі знаходиться більше 500 тис. виконавчих проваджень щодо примусового стягнення заборгованості по зарплаті.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, коли в Україні зростуть зарплати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути