Ексклюзиви
понеділок, 03 лютого 2020 14:05

Експерт пояснила, коли українці отримають справедливу ціну на газ

В Україні ринок газу мав запрацювати з 1 січня 2020-го. Цього не сталося. Влада вирішувала питання з продовженням транзиту російського газу в Європу. Без нової угоди газ подорожчав би не тільки в Україні, а й на європейському хабі, розповіла Gazeta.ua координатор житлово-комунальних та енергетичних програм громадської мережі Опора Тетяна Бойко.

Які зміни чекають українців, коли запустять ринок газу?

Ринок газу не з'явиться, поки не відмінять державне регулювання ціни на газ. Це запланували на травень 2020-го. До того часу - з січня по квітень, діятиме нова методика розрахунку вартості газу. Ціну для населення прив'язали до показників нідерландської газової біржі. На даному етапі — це економічно обґрунтовано. Водночас запуск ринку газу - чи не найкращий варіант для споживачів. Він означає платоспроможний попит, пропозицію та чіткі європейські правила гри. Люди зможуть самостійно обирати постачальника та умови, які він пропонує. Якщо буде здорова конкуренція, газ подешевшає. Поки ж у нас фактично два гравці — облгази і компанія Нафтогазу в Кропивницькому.

Автор: dyvys.info
  З січня 2020-го українці отримують дві окремі платіжки — за спожитий газ і його розподіл.
З січня 2020-го українці отримують дві окремі платіжки — за спожитий газ і його розподіл.

Що потрібно, щоб з'явилося більше гравців?

До травня залишилося не так багато часу, а жодних умов для появи нових постачальників немає. Якщо уряд і регулятор хочуть, щоб з'явився справжній ринок замість безконтрольної монополії, де буде величезна кількість постачальників, яких зможуть обирати споживачі, потрібно суттєво пришвидшитися. По-перше, треба спростити процедуру зміни постачальника. Споживачу достатньо написати заяву до нового постачальника. Це можна зробити навіть в електронній формі. Далі постачальник самостійно вирішує, брати чи не брати абонента. Сьогодні ж щоб змінити постачальника треба пройти 7 кругів пекла. По-друге, треба створити дата-хаб. Це місце, де зберігатимуться дані про усіх клієнтів. Сьогодні таку базу мають тільки облгази. Новий постачальник не має доступу до жодної інформації про клієнтів, не знає, скільки газу споживає домогосподарство, як розраховується за нього. По-третє, необхідна система інформування споживачів. Люди на єдиному сайті мають бачити усі пропозиції постачальників у єдиній стандартизованій формі. Тоді легше буде обрати найкращі умови постачання газу.

У січні споживачі отримали дві платіжки за газ. Із чим це пов'язано?

Раніше домогосподарства отримували єдину квитанцію, яка складалася з гуртової ціни газу як товару, вартості транспортування мережами, ціни доставки або розподілу, націнки постачальника і податків. Наприкінці минулого року Національна комісія з регулювання енергетики та комунальних послуг змінила методику формування тарифу. Витрати на доставку вивели із загального рахунку. Тепер людям надсилають дві окремі платіжки — за спожитий газ і його розподіл.

Від чого залежить вартість доставки газу?

Сума у платіжках для кожного різна. Вона залежить від обсягів споживання блакитного палива домогосподарством за минулий календарний рік. Щоб визначити середню частку, обсяги ділять на 12 місяців. Якщо на газу виключно готують їсти, то у середньому на місяць витрачають 4-6 кубів. Далі Нацкомісія для кожного конкретного облгазу встановлює окремий тариф. Він залежить від протяжності мереж ы кількості абонентів. З січня тариф підняли. У лютому буде другий етап подорожчання. Зараз у середньому по країні тариф становить 1-1,3 гривня за кубометр газу. Найменше платять жителі Києва - 28 копійок. У Львові ціна за доставку одна з найвищих — на рівні 2 гривень за кубометр. Цей тариф множать на місячний обсяг споживання, додають податки. Кінцеву суму споживачі бачать у своїх платіжках. У когось це 11 гривень на місяць, в інших - понад 200. Теоретично можна спрогнозувати, що наступного року за доставку газу люди отримають менші рахунки. Бо цьогоріч зима тепла і домогосподарства економно використовують газ для опалення домівок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гончарук обіцяє знижені суми в платіжках за тепло

Як правильно оплачувати рахунки?

Очевидно, що людям зручніше оплачувати одну квитанцію. Так переважно роблять у Європі. Це також рекомендує Рада європейських регуляторів. З іншого боку, навіть у єдиній платіжці потрібно вказувати тариф на доставку газу. Поки маємо окремий рахунок, який треба встигнути оплатити до 20 числа кожного місяця. Інакше загрожують штрафні санкції у вигляді компенсації за подвійним тарифом. Ще один варіант — облгаз може відрізати домогосподарство від газопостачання. Щоправда, такі норми виглядають дивно. По-перше, на доставку газу поширюється чинність закону про житлово-комунальні послуги, де про терміни оплати і штрафи не йдеться. По-друге, більшість рахунків не приходить вчасно. Деякі домогосподарства 20 січня ще навіть не отримали квитанції на оплату.

З січня ціну газу для населення прив'язали до нідерландської газової біржі TTF. Раніше її обраховували з прив'язкою до німецького хабу NCG. Порівняно з попереднім опалювальним сезоном газ для населення справді подешевшав. Із податками, транспортуванням і націнкою газзбутів українці за новим методом розрахунку в січні заплатять 5,87 грн за куб. Щоправда, ціна не враховує плати за розподіл. Вона приходить окремою платіжкою. У січні 2019-го побутові споживачі платили 8,55 грн за кубометр газу.

Зараз ви читаєте новину «Експерт пояснила, коли українці отримають справедливу ціну на газ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути