Ексклюзиви
четвер, 30 січня 2020 11:40

Замість німецького хабу нідерландська біржа: як зміниться вартість газу для населення

Замість німецького хабу нідерландська біржа: як зміниться вартість газу для населення
Газ для населення порівняно з попереднім опалювальним сезоном справді подешевшав. Фото: racurs.ua

Раніше ціну газу для населення рахували з прив'язкою до німецького хабу NCG. Тепер вартість планують прив'язувати до нідерландської газової біржі TTF, розповів Gazeta.ua Юрій Корольчук, експерт Інституту енергетичних стратегій.

"Останні роки нідерландський хаб був справді найдешевшим, бо країна активно експортувала газ. Формувалися профіцит газу і низька ціна на нього. Зараз Нідерланди позакривали родовища, почали імпортувати газ. В довгостроковій перспективі перехід на нідерландський хаб невигідний. Сьогодні, наприклад, на німецькому хабі доставка на $10 дешевше. З іншого боку, на європейському ринку газ подешевшав. Це пов'язано з теплою зимою. Також Україні та Росії вдалося продовжити транзитний контракт. Щоб не ризикувати, всі робили запаси газу. Тепер сховища треба звільняти. Тому газ розпродують за нижчою ціною", - каже експерт.

За його словами, Нафтогаз не буде качати газ із Нідерландів. Він його братиме зі своїх підземних сховищ. Туди улітку закладав ресурс дорожче, ніж зараз планує продавати.

"На перший погляд, компанія працюватиме собі у збиток. Насправді ж Нафтогаз населенню продає газ власного видобутку, який з усіма податками має коштувати 4 гривні за кубометр. Через прив'язку до нідерландського хабу споживачам у січні залежно від регіону доведеться заплатити 6-6,5 грн", - пояснює Корольчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зрив опалювального сезону: назвали міста з проблемами

Додає, що газ для населення порівняно з попереднім опалювальним сезоном справді подешевшав.

"Проблема в тому, що українські споживачі не захищені. Не відомо, що буде завтра. У грудні говорили про гарантовану ціну, програму "Газовий запас". В Євросоюзі ринок газу захищає споживачів. Там встановлюють одну ціну на гарантований період, наприклад, пів року. В Німеччині - на рік", - підсумував Корольчук.

Із податками, транспортуванням та націнкою газзбутів українці за новим методом розрахунку в січні за газ заплатять 5,87 грн за куб. Щоправда, ціна не враховує плати за розподіл. У січні 2019-го побутові споживачі платили 8,55 грн за кубометр газу.

Зараз ви читаєте новину «Замість німецького хабу нідерландська біржа: як зміниться вартість газу для населення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути