четвер, 27 грудня 2012 13:26

Експерт пояснив, чому гривня почала міцнішати

Експерт пояснив, чому гривня почала міцнішати
Фото: golos.ua

Зниження курсу гривні відносно долара, що спостерігається останніми днями, було обумовлене сезонним фактором.

Таку думку в коментарі Gazeta.ua висловив старший економіст Центру соціально-економічних досліджень "CASE-Україна" Володимир Дубровський.

"Підприємства зараз продають валюту, аби на початку наступного року мати змогу сплатити податкові платежі. У свою чергу, люди, які накопичували валюту як заощадження, теж зараз потроху продають свої запаси, щоб купити перед Новим роком ті чи ті товари на розпродажах, накрити святковий стіл на наступні два тижні, купити путівки для відпочинку тощо. Це відбувається майже кожного року", - пояснив Дубровський.

За його словами, на зростання курсу гривні також вплинула штучна валютна паніка.

"До цього додався фактор штучної нагнітання паніки, що було спричинене спробами запровадити податок на продаж готівкової валюти. У такий спосіб наша влада намагається стабілізувати ситуацію на валютному ринку за рахунок населення", - зазначив економіст.

Він зауважив, що запровадження податку на продаж готівкової валюти буде неправильним кроком влади.

"Я вважаю, що це злочинно. По-перше, не варто опиратися природній тенденції до девальвації гривні, адже таким чином влада пригнічує українського виробника та за рахунок "схуднення" золотовалютних резервів підтримує іноземного виробника. Я противник протекціонізму, але у цьому випадку підтримка вітчизняного виробника була би природною. По-друге, будь-яка паніка на валютному ринку - це завжди погано, адже гроші люблять тишу. Це підриває довіру до влади та до валюти. По-третє, після цього шанси зробити девальвацію плавною і найменш негативною для економікою впали", - підсумував Дубровський.

Нагадаємо, курс долара до гривні в обмінних пунктах України 25 грудня знизився на 5 копійок на купівлі та на 3 - на продажу. Так, курс купівлі долара тоді становив 7,99-8,02 (8,02-8,05 - 24 грудня), продажу - 8,05-8,09 (8,077-8,12 - 24 грудня) грн за дол. Середній курс купівлі долара становив 7,9945 (8,046 - 24 грудня), продажу - 8,0637 (8,0945 - 24 грудня) грн за дол.

Національний банк України (НБУ) повідомив, що з урахуванням перевищення валютної пропозиції над попитом скуповував валюту на міжбанку, поповнюючи міжнародні резерви.

Зараз ви читаєте новину «Експерт пояснив, чому гривня почала міцнішати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути