Ексклюзиви
вівторок, 16 червня 2020 21:10

Економіст пояснив, як збільшити пенсію

Економіст пояснив, як збільшити пенсію
Накопичувальна пенсія не зможе підняти виплати існуючим пенсіонерам. Фото: unsplash.com

В Україні коефіцієнт заміщення трудових доходів пенсією становить 27-28%. За стандартом Міжнародної організації праці має бути не менше 40%.

"Теоретично збільшити пенсію можна через зростання податків. Але це удар по бізнесу. З іншого боку, у нас офіційно працює 5 мільйонів громадян. Ще 2 мільйони – підприємці. А пенсіонерів маємо більше 11 мільйонів. Зрозуміло, що податків не вистачає", - розповів Gazeta.ua економіст Олександр Охріменко.

Пояснює, що збільшити виплати пенсіонерам можна за рахунок цільової емісії гривні – друку грошей.

"Якщо щомісяця пенсіонеру додавати по 100 гривень, то на кінець року він отримає 1200 гривень. Зможе більше купувати. Це стимулюватиме торгівлю, а тому економіку", - каже Охріменко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Накопичувальна пенсія в Україні: хто гарантуватиме збереження коштів

Додає, що накопичувальна пенсія не зможе підняти виплати існуючим пенсіонерам. Щоб був ефект, гроші на накопичувальний рахунок потрібно відкладати 25 років. Це пропозиція для працюючої молоді.

"Щоправда, якщо щонайменше 50% коштів не перевести у валюту, то накопичення з роками знеціниться", - попередив економіст.

В Україні з 2021 року планують запустити 2 накопичувальні пенсійні системи. Накопичувальним рівнем зможуть користуватися всі потенційні пенсіонери. Також його запустять для людей віком до 35 років, які працюють на роботах, що надають право на пільгову пенсію. Накопичувальна професійна пенсійна система охопить майже 150 тис. працівників, зайнятих на роботах із важкими і шкідливими умовами праці.

Зараз ви читаєте новину «Економіст пояснив, як збільшити пенсію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути