вівторок, 04 червня 2019 19:48

Економіст пояснила причину відтоку інвесторів із України

Економіст пояснила причину відтоку інвесторів із України
Приріст інвестицій знизився у 20 разів. Фото: agravery.com

Іноземні компанії відклали реалізацію своїх інвестпроектів в Україні до завершення виборів.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" сказала економіст і голова Офісу Національної інвестиційної ради при президентові Юлія Ковалів.

"Багато інвесторів обережно ставилися до 2019-го в Україні – року двох виборів. Україна належить до економік, що розвиваються, де зміна влади впливає і на реформи, і на регулювання секторів. Тому багато компаній відклали реалізацію проектів на кінець року, або на 2020-й. У першу чергу це стосується секторів, які пов'язані з державним регулюванням чи приватизацією.

У 2014 році це було пов'язано з анексією Криму, збройним конфліктом на Донбасі, низьким рівнем внутрішнього валового продукту, девальвацією гривні. Була низка безпекових ризиків. Багато керівників іноземних структур боялися приїжджати в Україну. Не було мови про нові проекти. Більшість компаній думали, як вийти з українського ринку.

У наступні роки бачимо ріст прямих іноземних інвестицій - 3 мільярди доларів у 2015-му і 3,2 мільярда доларів 2016-го. Левова частка цих коштів прийшла у фінансовий та банківський сектори. І лише 30% - інвестиції у реальний сектор.

У 2017-2018 роках цифри дещо зменшилися. Але вже 70 відсотків прийшли у реальний сектор, а це нові виробництва і робочі місця. Нам вдалося припинити відтік.

Ці цифри у кілька разів нижчі за інвестиції, скажімо, в Польщу. Але вже маємо заділ на наступні роки. Адже зростання ВВП, стабільність валюти, банківської системи, відсутність загострень у безпековій частині, плюс - секторальні реформи, які дозволили інвесторам розглядати Україну як одну із топ-5 країн для інвестицій у регіоні", - сказала Ковалів.

За три місяці 2019 року приріст прямих інвестицій становив $45,5 млн. За цей же період торік - понад $1,1млрд.

Повний текст інтерв'ю з головою Офісу Національної інвестиційної ради при президентові Юлією Ковалів читайте у випуску журналу "Країна" від 4 червня.

Зараз ви читаєте новину «Економіст пояснила причину відтоку інвесторів із України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути