вівторок, 12 червня 2012 11:52

Економіка в Україні перебуває в критичному стані - експерт

Економіка в Україні перебуває в критичному стані - експерт
Павло Розенко вважає, що в Україні запустять друкарську машинку грошей. Фото: uainfo.censor.net.ua

У Пенсійному фонді не вистачає 6 мільярдів гривень. Їх будуть додруковувати. Про це в коментарі Gazeta.ua сказав експерт центру Разумкова, колишній перший заступник міністра праці та соцполітики Павло Розенко.

"Ситуація із Пенсійним фондом підтверджує той факт, що економіка в Україні фактично знаходиться в критичному стані. Вона не дає ресурсів, не зростає. В Пенсійний фонд не надходить достатньо коштів. Він за 5 місяців не добрав вже приблизно 6 мільярдів гривень. Має бути 67,3, а є 61.5 мільярдів гривень. Це просто ще раз підтверджує той факт, що у Пенсійного фонду не має сьогодні ресурсу навіть для того, щоб покрити свої поточні видатки, поточні зобов'язання перед громадянами. Це вже не кажучи, що їм треба ще буде профінансувати так звані соціальні ініціативи президента", - сказав Розенко.

За словами експерта, єдиний вихід у такій ситуації - почати друк грошей.

"За півроку надрукували цінних паперів і не знають, що з ними робити. Зовнішнє кредитування фактично вже вичерпало себе, бо співпраця із МВФ практично припинена і фонд не буде кредитувати Україну. Своя економіка ресурсу для соціальних виплат не дає, тому залишається лише один вихід - розпочати друк грошей", - додав він.

Розенко зауважив, що влада замість того, щоб привести в порядок бюджетну політику навпаки бере на себе ще додаткові зобов'язання.

"Останнім часом видатки держави були збільшені ще на 33 мільярда гривень. Виходить така парадоксальна картина, за якою сьогодні уряд фактично живе за рахунок того, що бере в борг ще більше коштів. Треба ще розраховуватися за попередні кредити, які бралися у міжнародних структур, зокрема МВФ. З одного боку, напередодні виборів влада не хоче скорочувати видатки, а навпаки збільшує. З іншого боку, бере на себе все більше соціальних зобов'язань, на які коштів не має", - зауважив він.

За словами експерта, економіка України знаходиться не в найкращому стані, і сама влада почала це визначати.

"Фактично з одного боку зростання ВВП в бюджеті заплановано на рівні 3, 8%. За 5 місяців зростання склало лише 1, 8%. Це в 2,5 рази менше, ніж було заплановано урядом при плануванні бюджету. Це означає, що під загрозою соціальні виплати і взагалі фінансування заробітних плат,пенсій, стипендій, - зазначив він.

Зараз ви читаєте новину «Економіка в Україні перебуває в критичному стані - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути