субота, 09 червня 2012 13:33

"Тігіпкові треба, щоб люди на нього працювали більше, а отримували менше"

"Тігіпкові треба, щоб люди на нього працювали більше, а отримували менше"
Павло Розенко вважає новий Трудовий кодекс недосконалим. Фото: gazetavv.com

Вже чотири роки в країні не можуть прийняти новий Трудовий кодекс. Перше читання він пройшов ще у 2008 році. Другому читанню в 2011 році передували протести та мітинги різних політичних сил та незалежних профспілок. На думку колишнього першого заступника міністра праці та соцполітики Павла Розенка, цей кодекс дійсно дуже серйозно обмежує права громадян і сильно посилює права роботодавців.

- Законопроект сам по собі дуже важкий в опрацюванні: понад 400 статей, понад 200 сторінок тексту, - каже Розенко. - Якщо взяти в комплексі, він фактично стає на заміну цілому ряду чинних законів в Україні. При впровадженні кодексу будуть відмінені старий кодекс законів про працю. Всього понад 16 законів в той чи іншій спосіб будуть внесені в цей новий Трудовий кодекс. Це величезний масив нового законодавства. Трудовий кодекс непростий ще з тієї точки зору, що трудове законодавство - це баланс інтересів власників, роботодавців і найманих працівників. Сьогодні баланс якийсь є. При введені нового законодавства дуже важливо цей баланс зберегти.

Віце-прем'єр Сергій Тігіпко каже, що восени почнеться реформа Трудового законодавства. Це на часі?

- Те що зараз говорить Тігіпко, робиться з точки зору передвиборчої кампанії і піару, який проводить нинішня влада. Про реформу Сергій Леонідович розповідає вже 2,5 роки. Ми вже і податкову реформу провели так, що малий та середній бізнес страждає. Пенсійну реформу теж так провели, що людей змусили працювати на 10 років більше, а рівень пенсій залишився нижче плінтуса. Особливо зараз, під час виборчої кампанії, те, що говорять спікери Партії регіонів, треба ділити на десять.

Чому так багато сварок навколо Трудового кодексу?

- За ці фактично чотири роки після того, як він був схвалений у першому читанні, ситуація у Верховній Раді змінювалася. Змінювався розклад сил в парламенті, розклад сил в трикутнику "роботодавці-держава-профспілки".

Чи справді в ньому прописано, що роботодавець буде вирішувати все?

- Законопроект дійсно дуже серйозно обмежує права громадян і дуже сильно посилює права роботодавців. У новому Трудовому кодексі пішов дуже серйозний крен у сторону посилення прав роботодавців на зменшення їхньої відповідальності. Натомість права працівника звужуються, і таким чином погіршується трудовий стан і стан соціальних відносин в першу чергу самого працівника. Такий дисбаланс і викликає протест в суспільстві. У всьому світі є соціальний діалог, а у нас склалася парадоксальна ситуація, коли немає тристороннього діалогу. У нас сьогодні всі три сторони фактично контролюються одною політичною силою - Партією регіонів.

Дійсно новий кодекс не спрямований на ліквідацію тіньової виплати зарплатні і не вирішує питання підвищення її розміру?

- Взагалі Трудовий кодекс не має ніякого відношення ні до тіньового сектору економіки, ні тіньової зарплати. Він регулює легальний сектор. Його дія розповсюджується тільки на нього. Він встановлює правила гри на цьому секторі. Інвестиції не йдуть в Україну і ринок праці в нас тіньовий не через трудові відносини, а через рівень корупції, абсолютно невиважену, непрофесійну соціально- економічну політику, яку проводить уряд. Через високі податки, збори, високий тиск на бізнес з боку контролюючих органів.

Віце-прем'єр Тігіпко каже, що цей кодекс міг би за даними Всесвітньої асоціації праці стати одним із 30-40 найкращих в світі. Це правда?

- Я розумію, чому він так сильно його лобіює. Він є одним із найбільших роботодавців країни. Для нього як і для багатьох роботодавців світу, ідеологія одна - роботодавець повинен отримати високий прибуток. Для цього треба, щоб люди на нього працювали більше, а отримували менше. Тігіпко говорить про те, що після прийняття кодексу в країну підуть інвестиції, ринок легалізується. Повірте, це все декларація і відверта демагогія.

Які трудові кодекси в інших країнах та як їх приймають?

- У всьому світі такі комплексні зміни відбуваються на принципах соціального діалогу. За круглий стіл сідає держава, роботодавці, представники найманих працівників - профспілки. А у нас склалася парадоксальна ситуація, коли немає тристороннього діалогу. Федерацію роботодавців України очолює найбільший роботодавець Дмитро Фірташ. Ви подивіться склад Кабміну - це найбільші роботодавці країни, які сьогодні є міністрами, віце-прем'єрами і так далі. Федерація профспілок, яка б по ідеї мала б захищати права працівників, знаходиться практично повністю під контролем держави. Вона не є незалежною організацією. А незалежні профспілки до узгодження цього проекту були недопущені, тому і вийшло, що фактично сьогодні при доопрацюванні кодексу баланс інтересів роботодавців і працівників дуже сильно порушений.

Зараз ви читаєте новину «"Тігіпкові треба, щоб люди на нього працювали більше, а отримували менше"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути